Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A politikai játszmák Románia szuverenitása elleni támadások: A kisebbségek nyelve HIVATALOS nyelv a közigazgatásban

 

Június 11-én Románia szenátusa 85 mellette, 25 ellene és 11 tartózkodó szavazattal elfogadta a közigazgatási törvénykönyvet módosító törvénytervezetet. Jelenleg ez a tervezet a képviselőházban van. Amennyiben elfogadják, a decentralizáció és a közigazgatási funkciók, különösen a prefektus szerepének hígítása mellett, a romániai közigazgatásban többek között hivatalossá teszi a magyar, orosz és roma nyelvet.

A kisebbségek nyelve már hivatalos a romániai kórházakban.

Dan Tanasă kritikus cikkben nyilatkozik a módosító törvénytervezetről, amelyről azt állítja, hogy „csapás az egységes nemzeti államra nézve, és hivatalosítja a magyar, orosz és roma nyelvet a romániai közigazgatásban”.

„A 20%-os küszöb megszüntetésével, mind a 20 kisebbségi nyelv hivatalos nyelvvé válik, a román állam hivatalos intézményeit a törvény kötelezi ezek használatának lehetővé tételét, formanyomtatványok kibocsátását ezeken a nyelveken és ezeket a nyelveket beszélő személyzet alkalmazását. Ahelyett, hogy az állam hivatalos nyelvének használatát szorgalmaznák az állam közintézményeiben, a PSD-ALDE olyan törvényeket fogad el, amelyek más nyelvek használatára bátorítják a román állampolgárokat, a hivatalos államnyelv hátrányára. Bár Románia Alkotmánya Romániát nemzetállamként nevezi meg, a PSD-ALDE koalíció jelentős lépéseket tesz Románia föderalizációja, és a nemzetállam fogalmának felhígítása irányába”, mondja Dan Tanasă.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.