Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Gazdagodott Hargita megye: A Békás-szoros Hargita megyéhez tartozik

 

A Hargita és Neamt megyék között évekkel ezelőtti területi közigazgatási vita rendezésére 2019 június 12-én került sor, kedvező elbírálással Hargita megye részére. A Békás-szorost Hargita megye nyerte meg a Prahova megyei bíróságon, de a döntés nem végleges és Neamt megye hatóságai megfellebbezik.

A dokumentációban érintett felek egy része válaszolt a kérdésekre, és pontosítást adott az ügyben:

A Békás-szoros soha nem tartozott Neamt megyéhez. 1987-ben, az akkor hatályos törvény kijátszásával, a két kataszteri hivatal megkísérelt kiszakítani egy darabot Gyergyószentmiklós közigazgatási területéből. Ezt próbálják ma tisztázni. Meg kell várnunk a per végeredményét. Az ügy 1987-ből való, tekintve, hogy ezek az adatok titkosak voltak, csupán 2003-ban jutott tudomásunkra mit tett a két hivatal nyilatkozta Nagy István Gyergyószentmiklós város jegyzője.

Gheorghe Oniga, Békás község polgármestere részletekkel szolgál az üggyel kapcsolatban: Az 1998-ban hivatalban levő jegyző egy határkijelölési jegyzőkönyvet írt alá, amely munkálatokat Hargita megye, illetve Gyergyószentmiklós város rendelt meg, a kataszteri munkák elvégzésére a városhoz tartozó kül- és beltelkekre vonatkozóan. Ha nem tévedek, európai pénzzel és egy csíkszeredai szakosodott céggel a 2/68-as törvény szerint megállapították a két megye közötti területi közigazgatási határt. A Hargita és Neamt megyei kataszteri hivatalok elismerik ezt a határt- amelyik eddig volt. Az 540/200-es kormányhatározat, amelyikre a bíróság- tudomisén milyen örökösöktől félrevezetve- hivatkozik, zavart okoz az országutak kezelésében. Az előbb említett rendelet nem tesz egyebet, mint közigazgatásilag elválasztja ezeket az országutakat, amelyet a 32-es km-ig Iasi adminisztrál, a 32 km-től Brassóig Csík adminisztrálja.

Úgy vélem, hogy egy nagyon jó ügyvéd téves útra terelte a bíróságot, amelyik vette az utak törvényét és a 2/68-as területi közigazgatási törvény szerint ítélt. A 2/68-as törvény szolgál a területi közigazgatási felosztás alapjául. esetünkben a határok a Kupás patak, a 28-as km, semmi esetre sem a 32-es km, amely egy természetes határ, majd a szikla alapja, a dombhát a Gyilkos-tó bejáratánál- jobbra Gyergyószentmiklós, balra Neamt megye. A Gyilkos-tó település Hargita megyéhez tartozott és tartozik, de a Békás- szoros Neamt megyében van.

Úgy vélem a törvény nem változtatható meg egyesek kénye-kedve szerint, függetlenül attól, ki van hatalmon ma vagy holnap, függetlenül attól, hogy szükségük van-e még vagy nincs az RMDSZ szavazataira.

A kérdésben konzultált prefektus, Jean Adrian Andrei kiemeli, hogy az ügyben adott döntés nem végleges és követni kell a fejleményeket. Mindenképpen világos, hogy a határokat a bírósági ítélet határozza meg, minden bírósági határozatnak törvény ereje van, amelyet a két megye kataszteri hivatalainak segítségével gyakorlatba kell ültetni.

Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnököt is kértük fejtse ki álláspontját az üggyel kapcsolatban, de eddig még nem sikerült választ kapnunk. Mihelyt a megyei tanács elnöke nyilatkozik, közölni fogjuk.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.