Județul Harghita susține proiectul „Sfântu Gheorghe, Capitală Culturală Europeană 2021”

0

Articol disponibil în: Română

În 2021, una dintre capitalele europene ale culturii va fi un oraş din România. Ministerul Culturii a lansat apelul pentru depunerea candidaturilor în luna decembrie 2014, iar data limită de depunere a candidaturii este 10 octombrie 2015. Titlul de Capitală Europeană a Culturii se acordă de către Uniunea Europeană pentru o perioadă de un an. În acest interval de timp orașul câștigător are posibilitatea de a-și pune în evidență viața culturală și dezvoltarea sa pe plan cultural.

Atât Consiliul Județean Harghita, cât și municipiul Miercurea Ciuc au votat vineri, 25 septembrie, în ședințele de Consiliu Județean, respectiv Consiliu Local, susținerea pentru proiectul „Sfântu Gheorghe, Capitală Culturală Europeană 2021”. Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a fost prezent în județul Harghita, ocazie cu care și-a prezentat strategia cu care acest proiect poate avea toate șansele de câștig.

antal arpadUnul dintre secretele succesului în obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană este acela de comunicare interregională. Din acest motiv, în proiect au fost deja cooptate orașe din întreaga zonă a Ținutului Secuiesc, astfel încât să se arate că fenomenul cultural se propagă într-o arie mai largă.

Sfântu Gheorghe este cel mai important oraş al Judeţului Covasna, regiunea istorică Trei Scaune şi, totodată, cel mai mare oraş cu majoritate maghiară din Transilvania.

Parteneri în acest proiect sunt consiliile judeţene din Covasna şi Harghita, primăriile din Târgu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Sovata şi Gheorgheni, deci, practic, este proiectul unei regiuni.

logo_roJuriul competiției are o componență de 12 persoane, dintre care 10 sunt numite de instituții europene. Comisia, Consiliul și Parlamentul numesc fiecare câte trei persoane, iar Comitetul Regiunilor numește o a zecea persoană. Sunt în curs de selecție și două persoane pe care le va numi Ministerul Culturii din România. Cele 12 persoane vor decide ce soartă are candidatura depusă de Sfântu Gheorghe.

Pe lângă factorul etnic, foarte important, Sfântu Gheorghe are șanse sporite să câștige și prin faptul că este un oraș mic. În general, tendința juriului este de a se duce înspre orașe mai mici, spun organizatorii.

Puteți citi mai multe detalii despre acest proiect aici.

 

M. A.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy