Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Csíkszeredából kitiltott újságíró. Jelentést tettek az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál

 

A Romániai Sportsajtó Szövetsége (APSR) új panaszt nyújtott be az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz. Egyesületünk bemutatta a CNCD-nek Halmágyi Zsolt fotós helyzetét, akit az FK Csíkszereda labdarúgó klub hátrányosan megkülönböztetett, és nem engedte bejutni a stadionba, bár akkreditációja volt a 2019-2020-as teljes versenyszezonra. Halmágyi Zsolt a 034-es számú igazolvánnyal a Sportfoto Press Association elnöke és egyesületünk (APSR) régi tagja.

Röviden beszámolunk a tényekről. A 2019–2020-as labdarúgó-szezon kezdete előtt Halmágyi Zsolt e-mail-ben kérte a fotós akkreditációját az FK Csíkszereda csapatától, amelyik előlépett a 2-es ligába, a Román Labdarúgó Szövetség által szervezett versenyen. Kérését jóváhagyták, és a teljes versenyszezonra akkreditációt kapott. 2019. augusztus 10-én Halmágyi Zsolt 10: 30-kor érkezett a stadionba a helyi csapat nyitó mérkőzésére, amely 11:00-kor kezdődött. A pálya bejáratánál az FK Csíkszereda klub elnöke, Szondi Zoltán fogadta, aki emelt hangon sértegette egyesületünk tagját Szép Zoltán sajtóvezető előtt és parancsoló hangon hozta tudomására, hogy nincs keresnivalója a stadionban és azonnal hagyja el a helyszínt. Kollégánk felmutatta az akkreditációt, mikor Halmágyi Zsolt beszámolója szerint Szondi Zoltán elnök a sajtóvezetőhöz rohant kérdezve, hogy miért adtak akkreditációt és kérte, hogy azonnal vonják vissza.

A fotós a szövetségi megfigyelőt is tájékoztatta a történtekről és a botrány elkerülése érdekében végül elhagyta a helyszínt.

„A csíkszeredai eseményt visszaélésnek tekintjük, amely befolyásolja a sajtószabadságot. A Román Sportsajtó Szövetség eltökélt szándéka minden szükséges lépést megtenni annak érdekében, hogy az ilyen diszkrimináció ne legyen többé lehetséges, értesíti az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot. Az Egyesület alapokmánya szerint kötelességünk harcolni a sportújságírók jogainak védelméért, az Alkotmány és a hatályos jogszabályok rendelkezéseivel összhangban”, mondta Dumitru Graur, a Román Sportsajtó Szövetségének elnöke.

Forrás: apsmedia.ro
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük