Kábítószer fogyasztás- újabb társadalmi probléma Hargita megyében

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A kábítószer fogyasztás olyan társadalmi probléma, amelyet az alkoholfogyasztáshoz hasonlóan tabuként kezelnek Hargita megyében. A drogfogyasztás jelensége a térségben bár nem drámai méretű, kétségkívül terjedőben van, hangzott el azon a szakmai kerekasztal-beszélgetésen, amely március 30-án, Hargita Megye Tanácsának épületében a civil szféra, a politikum és az érintett közintézmények képviselőinek részvételével zajlott, tájékoztatott Sógor Csaba európai parlamenti képviselő Sajtóirodája.

A szakmai értekezés aktualitását az Áradat Egyesület által Csíkszeredában szervezett kiállítás adta, melynek egyik támogatója Sógor Csaba európai parlamenti képviselő volt. Az ő meghívására vett részt a szakmai találkozón Topolánszky Ákos drogpolitikai szakértő, a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetségének elnöke is.

Sógor Csaba kiemelte: „A drogfogyasztás olyan kérdéskör, amellyel foglalkozni kell és e kérdés kapcsán azokról a hagyományos kábítószerekről, pl. az alkoholról is beszélni kell, amelyek jelenleg nagyobb veszélyt jelentenek az erdélyi magyar társadalomra”.

„Vannak olyan társadalmi jelenségek, amelyektől rettegünk, de nem halunk bele, míg vannak olyanok, amelyektől nem rettegünk, de belehalunk”, fogalmazott Topolánszky Ákos. A szakértő elmondta: a rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy Magyarországon az ún. elkerülhető halálokok kevesebb, mint 1%-a vezethető vissza a drogfogyasztásra, míg 99% az alkohol és egyéb szerek következménye. „Erdélyben évente 3-4.000 ember hal meg alkoholproblémától. Ezt mégsem tekintjük drámának”, magyarázta.

Véleménye szerint nem az az érdekes, hogy hányan próbálják ki a különböző drogokat, hanem, hogy vannak-e olyan intézkedések, amelyek a függővé válás kockázatát csökkentik. „16 éves korban a drogok kipróbálási aránya az EU területén a Cseh Köztársaságban a legmagasabb, mintegy 46-47%. Ez az arány Magyarországon 16-18%, míg Norvégiában 6-8%. Csehországban mégis alacsonyabb a problémás drogfogyasztók mértéke, mint Magyarországon, vagy Norvégiában, hiszen ez a jelenség attól is függ, hogy milyen állami, helyi politika van érvényben a drogfogyasztás és törvénytelen kábítószer kereskedelem területén – hangsúlyozta Topolánszky a drogpolitika fontosságát.

Romániában évente 1.700 személy szorul orvosi kezelésre kábítószer fogyasztás miatt, Magyarországon ez a szám eléri az 5.000-et, fűzte hozzá Topolánszky.

“A romániai lakosság 6,6%-a próbál ki valamilyen kábítószert az élete folyamán, míg a 16 éves fiatalok több mint 10 százaléka próbál ki valamilyen drogot”, ismertette az Országos Drogmegelőző Ügynökség legújabb felméréseit Forró-Erős Gyöngyi pszichológus, a kiállítás programfelelőse.  A Hargita megye szintjén a drogok használata terjedőben van, Maroshévíz után Gyergyó, aztán pedig Csík térsége következik.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy szükség van egy olyan hálózat kiépítésére, ahol a témával foglalkozó szakemberek egyeztetni tudják a prevenciós, terápiás lehetőségeket, ennek érdekében pedig mielőbbi lépéseket kell tenni. Ugyanakkor összehangoltabb munkát kell kiépíteni az egyes intézmények között annak érdekében, hogy a drog- és alkoholfogyasztás, mint társadalmi probléma nagyobb figyelmet kapjon.

Másrészt, az Országos Kábítószer- ellenes Ügynökség (ANA) a Hargita Megyei Kábítószer Megelőző, Felmérő és Tanácsadási Központ (CPECA) révén a Közösségi Biztonság és Kábítószer-ellenes Egyesület Hargita megyei leányvállalatának közreműködésével és a csíkszeredai Polgármesteri Hivatal finanszírozásának köszönhetően március kezdetén bemutatta “A hagyomány és modernizmus között!” elnevezésű helyi projektet, tájékoztatott az Argerpres hírügynökséghez eljuttatott ANA- közlemény.

“A hagyomány és modernizmus között!” projekt a fiatalokhoz szól, akik szabadidős programokat (kulturális, művészeti és sport tevékenységeket) szerveznek és az egészséges élet fenntartására törekednek a drog- és alkoholfogyasztás vagy más pszichoaktív szerek (SNPP) fogyasztása helyett. Az említett projekt összhangban áll a 2013-2016-os időszakra szóló Országos Kábítószer- elleni Stratégia gyakorlatba ültetésére hivatott akciótervvel. Ez a fent említett projekt 2016 április-májusban kerül megvalósításra, említi az idézett forrás.

Összeállította: Balázs Magdolna

Forrás: hatarok-nelkul.com

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy