Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Novák Katalin, a magyar történelem első női államelnöke

 

Csütörtökön a Budapesti Országháza először választott nőt Magyarország köztársasági elnöki posztjára a 44 éves Novák Katalin személyében, öt évre, a kormánypárt Fidesz (ultranacionalista) szavazatainak a támogatásával, tájékoztat az Agerpres által idézett EFE.

Fotó: Katalin Novak, Facebook

A május 10-én hivatalba lépő egykori családügyi miniszter, Novák 188-ból 137 szavazatot kapott (az összesen 199 képviselőből), míg az ellenzék jelöltje, Róna Péter 51 szavazatot kapott.

Megválasztott elnökként első beszédében Novák megfogadta, hogy “jó államfő lesz, aki megvédi a családot, mint a szuverenitás alapját”. Ugyanakkor “elfogadhatatlannak” minősítette az ukrajnai orosz inváziót.

Az MTI hírügynökség szerint Novák Katalin a budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen szerzett közgazdász diplomát, majd a Szegedi Tudományegyetemen és a Párizsi X. Egyetemen végzett tanulmányokat közösségi és francia jogi szakon. Dolgozott az Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban. Folyékonyan beszél angolul, franciául és németül, és beszél spanyolul. A 2018-as országgyűlési választáson a Fidesz listáján szerzett képviselői mandátumot.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.