Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Kelemen Hunor: “Itt élnek az erdélyi magyarok és a jövőjüket a nehezebb időkben is itt kell megalapozni”

 

Kelemen Hunor szerint sok minden változott az ukrajnai háború kitörése óta, de a földrajz nem változott.

“Itt élnek az erdélyi magyarok, és itt kell jövőjüket a nehezebb időkben is megalapozni” – mondta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) pénteki ülésén mondott beszédében, közli a magyar hírügynökség.

 

Szerinte nincs ok, érv és mentség a háború igazolására. “Az oroszok agresszióját kezdettől fogva elítéltük, és minden szabadságot szerető embernek fel kell emelnie szavát az agresszió ellen” – mondta.

Véleménye szerint gazdasági válság kezdődött, amely a következő időszakban még mélyülni fog. Kelemen Hunor szerint az EU-tagállamokat “nem lehet rákényszeríteni”, hogy olyan gyorsan térjenek át a megújuló energiára, mint ahogy azt még békeidőben akarták.

„Nem lehet szélenergiával és megújuló energiával fenntartani az európai ipart és gazdaságot. Ha a gazdaság nem működik, a recesszió tovább mélyül. Olyan átmenetre van szükségünk, amely lehetővé teszi a munkahelyek védelmét” – mondta az RMDSZ vezetője.

A magyar politikus szerint gazdasági intézkedéscsomagra van szükség a gazdaság és a munkahelyek védelmében, illetve a rászorulók megsegítésére. Az RMDSZ elnöke felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyek ezt a célt szolgálják, és amelyekre a román kormány 17,3 milliárd lejt szán.

Kelemen Hunor úgy véli, a nagy koalíció működése Romániában nem egyszerű, de stabil. Most az RMDSZ rosszabb helyzetben lenne, ha ellenzékben lenne – tette hozzá a Szövetség elnöke. Hozzátette: a koalícióban lévőknek nem “csak égető kérdésekkel kellene foglalkozniuk”. Ezért az RMDSZ nem adja fel a román alkotmánymódosítási tervét.

Az RMDSZ elnöke elmondta, hogy a magyarok jó úton haladnak az önszámlálás tekintetében, de ennek a szakasznak az utolsó kilenc napjában törekedni kell arra, hogy ebből az első szakaszból legalább félmillió magyart regisztráljanak.

Az RMDSZ elnöke beszélt a Romániai Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőtábla (ÎCCJR) szerdai ítéletéről is, amellyel marosvásárhelyi „II. Rákóczi Ferenc” Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozásáról szóló rendeletet megszüntette. A politikus hozzátette: 2019-ben a minisztérium Temesváron ortodox, Marosvásárhelyen pedig katolikus iskolát hozott létre. A szerdai döntés csak a katolikus iskolát érinti.

„Ez elfogadhatatlan és felháborító. Nem engedjük, hogy így maradjon. Megvárjuk a bíróság indoklását, majd folytatjuk az iskolaalapítást, hogy a 2022-23-as tanév elején az oktatási intézmény fogadja a tanulókat. Ez az iskola létezni fog” – mondta Kelemen Hunor.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.