Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A diaszpórában élő és a történelmi román közösségek képviselői Marosfőn

A diaszpórában élő és a történelmi román közösségek képviselői 1.500 hívővel együtt részt vettek hétfőn a marosfői ’Adormirea Maicii Domnului’ kolostor védőszentjének ünnepén.

Az ünnepi liturgiát Kovászna és Hargita megye püspöke Andrei Moldovan, Ramnic érsekség vikárius püspöke, Emilian Lovisteanu, valamint Déva és Hunyad Gurie püspöke tartották egy papi csoport kíséretében. A nemzeti lobogót felhúzták a kolostor udvarán, a zarándokok, akik sokan nemzeti viseletben érkeztek mellükre tűzve viselték a trikolórt.

A történelmi román közösségek képviselői örömüket fejezték ki, hogy részt vehetnek a nyári egyetem ülésein és, hogy egy ilyen fontos ünnep részesei lehetnek és bevallották, hogy otthon érzik magukat Marosfőn.

„Sokszor voltunk a kolostornál, de nem ilyen nagy ünnep alkalmával, mint a mai, és látva a világ minden szegletéből itt összegyűlt románokat ki sem tudom fejezni az érzéseimet. Elsősorban az egység érzése fog el, a valahová tartozás érzése, hogy van egy hazánk ahol mi románok mind élünk, függetlenül attól, hogy Romániából, Szerbiából vagy máshonnan jöttünk”, mondta a szerb vojvodinai román közösség vezetője.

Predrag Balasevici szerint a liturgián való részvétel annál is inkább nagy örömet jelentett, mivel a Kelet Szerbia-i románoknak évtizedekig megtiltották a templomépítést és a román nyelvű misézést.

Ivo Gheorghiev Bulgáriából azt mondta, hogy itt marosfőn megtalálta a lelki békéjét és kifejezte reményét, hogy ’a dolgok normális kerékvágásba kerülnek, és nem kezelnek nemkívánatos személyekként továbbra is’.

Emil Lovisteanu püspök arra biztatta a jelenlevőket, imádkozzanak a Szűzanyához ’járjon közbe Istennél a lelkek megmentéséért’ és emlékeztetett, hogy a szeretet parancsolata mindörökké érvényes a jelenvaló világban és az örökkévalóságban is. Aláhúzta, hogy a marosfői kolostor román is ortodox oázis, hol a mindenhol élő románok otthonra találnak.

’Ez a kolostor az otthon érzését váltja ki bennünk, érkezzünk más tartományokból vagy a világ más tájairól (…), itt románoknak érezzük magunkat, méltóknak, hogy ortodoxok vagyunk, Isten és a Szűzanya gyermekei’ mondta a püspök.

Kovászna és Hargita püspöke, Andrei Moldovan megáldotta a zarándokokat és a nyári egyetem résztvevőit és kiemelte, hogy a kereszt és a zászló a román nép két ikonja.

Forrás: agerpres
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.