Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Bélborban a közpénzt a törvény betartása nélkül költik el

 

Bélborban a közpénzeket a törvények betartása nélkül költik el. Ezt mondja a Számvevőszék, amely számos szabálytalanságot tárt fel ezen a községházán, kezdve az illetéktelenül kifizetett bérekkel és juttatásokkal, egészen a törvénysértő eszközbeszerzésekig.

Az egyik ilyen közbeszerzés keltette fel a figyelmünket. Egy 100.000 lej felett, használtan vásárolt Unimogról (multifunkciós gép) van szó, a tartozékokat egy másik cégtől külön vásárolták.

A Számvevőszék megállapításain és a polgármesteri hivatal által a bíróságon megfellebbezetteken túl kissé meglepett minket az a tény, hogy Daniel Hangan, Bélbor polgármestere nem ismeri a román törvényeket, ami még büntetőjogi szempontból is nagyon sokba kerülhet neki. Sőt, a polgármesterrel folytatott megbeszélés után azt tapasztaltuk, hogy szerinte ismeri a törvényt, ami annak a jele, hogy az őt tanácsoló önkormányzati dolgozók véleményünk szerint kissé inkompetensek.

A polgármester elmagyarázta nekünk, hogyan keresték a berendezéseket, tartozékokat, és nem ugyanannál a cégnél találták meg, ezért külön történt a vásárlás. A közbeszerzési törvény megsértésén túl a közpénzek ilyen jellegű elköltésének büntetőjogi vonatkozásai is vannak, mert feltételezhető, hogy a közbeszerzési eljárás megkezdése előtt a községházán már tudták, honnan fognak vásárolni, és a dokumentumokat oly módon intézték, hogy bizonyos vállalatokat előnyben részesítsenek.

Mint a Számvevőszék mondja, az önkormányzatnak kellett volna a SEAP-on bekérni a berendezésekre és tartozékokra vonatkozó ajánlatkéréseket, és ha senki nem vesz részt az árverésen, akkor külön vásárolni, mert az önkormányzati dolgozóknak nincs honnan tudják, hogy Romániában nincs olyan cég, amelyik azt tudná nekik kínálni, amit keresnek.

Aggasztó, ahogyan Bélbor polgármestere látja ezeket a szempontokat. Ha ezt így folytatja, és nem vesz fel néhány szakembert a községházára, akik valóban ismerik a törvényeket, akkor reális esélye van annak, hogy a DNA folyósóin, kihallgatásra várva láthatjuk ennek a polgármesteri hivatalnak a vezetőségét.

A beszélgetés-interjú Bélbor polgármesterével, Daniel Hangan úrral:

Riporter: Úgy tudom, hogy önöknél a Számvevőszék ellenőrzést tartott, és számos fizetési problémát, valamint egy gépvásárlással kapcsolatos dolgot róttak fel. Elmondaná nekünk, mi a nézőpontja? Mi történt ott?

Polgármester: A mi szempontunkból két különböző CPV kód van, tehát a gép és a tartozékok. A közbeszerzési eljárásoknak megfelelően két különböző CPV kóddal vásároltuk meg őket. Mivel különböznek, külön vásároltuk őket, és azt állítják, hogy együtt kellett volna megvenni. Pénz volt. Előző évi beruházási listán voltak, az összegek elegendőek voltak.

Riporter: Különböző cégektől vásárolt?

Polgármester: Igen, mert így találtunk rá. Használt gépek voltak, és különböző cégektől vásároltunk. Hogy azok is kompatibilisek legyenek.

Riporter: Problémák voltak a bértámogatással is, amit nem lett volna szabad kiadni, illetve néhány tanácsos, alpolgármester juttatásaival…

Polgármester: Igen, de ott más a gondolatmenet. Valahol 2020 táján a Tanács olyan döntést hozott, még a törvény megjelenése előtt, hogy ez nem változik. Tehát ennek a dolognak érvényben kellett volna lennie. Most fellebbeztünk a bíróságon.

Riporter: Tehát az egész határozatot, amiről beszélünk, bíróságon megtámadták, igaz?

Polgármester: Igen. A felszerelések, tartozékok a beruházások listáján szerepeltek, a Helyi Tanács jóváhagyta, átmentek minden szakaszon, csak az volt a probléma: miért nem csináltunk mindenre pályázatot, közösen, pedig együtt nem találtuk meg őket, és miért választottuk szét a vásárlást, bár a tartozékok más kódon vannak, a gép más kódon. Beszerzési szempontból rendben van. Azt mondták, hogy úgy kell őket tekinteni, mint ugyanazokat a funkciókat betöltőket, de nem. A bíróságon bebizonyosodik, hogy valójában az általunk vásárolt felszerelés, a tartozékok hóeltakarításra valók. A gép használható hóeltakarításra de a többi multifunkciós, használható seprésre, kő, törmelék, hulladék szállítására, tűzoltó beavatkozásokra az ISU-nak… Tehát a gép többfunkciós.

Sajnos a bélbori helyzet sok Hargita megyei községben megtalálható, ahol a beszerzésért és a törvényességért felelősöket gyakran ismeretség alapján és nem a képességeik és nem a hozzáértésük alapján alkalmazták, aztán a polgármesterek tépik a hajukat, mert pénzösszegeket kell visszaadjanak, vagy ami még rosszabb, büntetőügyekben vádolják őket.

Ha azt láttuk, hogy a bélbori községháza nem áll jól a beszerzésben és a közpénzek megfelelő kezelésében, akkor ez nem mondható el a polgármesterek láthatóságának növelését célzó tevékenységek megszervezéséről. Mondjuk ezt azért, mert idén júniusban a kormánytitkárságtól érkező 70 ezer lejt abszolút “hatékonyan” költötték el egy nagyszabású népünnepélyre, melynek fő célja az volt, hogy “életre szóló” szavazatokat gyűjtsenek a jelenlegi vezetés javára, de erről egy másik cikkben fogunk beszélni.

I.R.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.