Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Borszéken meg lehet élni a turizmusból

 

A címben szereplő felkiáltás egy borszéki panziótulajdonos szájából hangzott el. A helyi vállalkozókat a város ezen iparágának tavalyi helyzetéről kérdezték.

„A sípálya optimális paraméterek között tartása egy 90%-os foglalási arányt biztosított a tél folyamán, december- március időszakról beszélek”, mondja mosolyogva Bajkó Gyula. A panziótulajdonos szerint a turisták többsége a kolozsvári régióból és Moldvából érkezett, sokan közülük visszajáró vendégek. A vállalkozó szerint az elmúlt években a vendéglátás iparága emelkedő tendenciát mutat a kínált szolgáltatások diverzifikációja, valamint a városháza beruházásai miatt.

„Véleményem szerint a borszéki turizmus az elmúlt években sokat fejlődött, és továbbra is emelkedő tendenciát mutat” – véli Sárpátki Melánia. A panziótulajdonos és ugyanakkor a Borszéki Turisztikai Egyesület elnöke úgy véli, hogy az üdülési utalványok bevezetése hozzájárult ehhez a növekedéshez, így a nyári időszakban is magas a kihasználtság.

„Az üdülőhely nagyon keresett a csendes, kellemes környezetben pihenni vágyók körében. Tartsuk szem előtt, hogy a borvizeken kívül egyéb látnivalók is vannak. Az egyesület vezetője felhívta a figyelmet egy fontos hiányosságra a turisták számára nyújtott optimális szolgáltatások terén: jelenleg túl kevés étterem van a helyszínen, és nagyon kevés panzió biztosít a szálláson kívül étkezést is. “A panzióknak arra kell törekedniük, hogy ügyfeleiket legalább reggelivel szolgálják ki.”

Polgármester: a beruházásoknak folytatódniuk kell

Mik József polgármester a közelmúltban lezárult téli szezont jónak tartja. Véleménye szerint az önkormányzat árazási politikája nagyban hozzájárult ehhez, mert a sípályák esetében a napi bérlet ára az előző évek 5 lej/fő szintjén maradt, míg más sípályákon 70 lejt fizettek ugyanebben az időszakban.

“Örvendetes, hogy egyre több turista dönt úgy, hogy vakációját nálunk tölti. Nagyon jó hír az, hogy az idegenforgalmi minisztérium úgy döntött, hogy biztosítja a bobpálya építéséhez szükséges pénzeszközöket, így a nyár folyamán még több turista jön. Ezen túlmenően továbbra is olyan rendezvényeket és fesztiválokat szervezünk, amelyek már ismertek, a változatos program biztosítása érdekében. ”

A polgármester reményét fejezte ki, hogy a magánbefektetők is megjelennek Borszéken. Végül is, az önkormányzat arra törekszik, hogy előrelépés történjen és szolgáltatásokat nyújtson. “Nagyon biztos vagyok benne, hogy a magánbefektetők el fognak jönni. Ebből a célból kb. 20 parcellát adtunk koncesszióba, amelyeken panziók épülnek. Így az elkövetkező években a szálláshelyek száma 200-300 ággyal nőne. Vannak lehetőségek a fejlődésre, de a magánszektornak is meg kell próbálnia a szükséges pénzügyi forrásokat bevonzani. “
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük