În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, România trece la ora de vară.
Duminică, 26 martie 2023, va fi cea mai scurtă zi din an: va avea 23 de ore în loc de 24. Ceasul se dă înainte cu o oră, astfel ora 3:00 va deveni ora 4:00.
Schimbarea orei se face de două ori pe an (adică trecerea de la ora de iarnă la ora de vară şi invers) cu scopul de a beneficia de cât mai multă lumină naturală în lunile de pe perioada verii, schimbarea orei făcându-se în preajma echinocţiilor de primăvară şi de toamnă, când ziua e mai mare decât noaptea, respectiv când durata nopţii e mai mare decât durata zilei.
Trecerea la ora de vară va duce la scurtarea duratei somnului cu o oră şi, implicit, trezirea mai devreme Potrivit specialiștilor acest lucru poate bulversa organismul. Acomodarea la ora de vară se face de la 2 la 15 zile.
- În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. Până în 1939, ora de vară a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00 şi prima duminică din octombrie, ora 01.00. Din 1941, ora de vară nu s-a mai folosit, fiind reintrodusă în România abia în 1979. Până în 1996, ora de vară se introducea de la sfârşitul lunii martie până la sfârşitul lui septembrie. Din 1997 s-a trecut la ora de vară din ultima duminică a lunii martie până în ultima duminică din octombrie, conform Observatorului Astronomic.