Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

La noapte, România trece la ora de vară. Ora 03:00 va deveni ora 04:00

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Román nyelvű változata van. A megtekintő kényelméért az alábbi tartalom alternatív nyelven jelenik meg. Rákattinthat a linkre az aktív nyelv módosításához.

În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, România trece la ora de vară. 

Duminică, 26 martie 2023, va fi cea mai scurtă zi din an: va avea 23 de ore în loc de 24. Ceasul se dă înainte cu o oră,  astfel ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Schimbarea orei se face de două ori pe an (adică trecerea de la ora de iarnă la ora de vară şi invers) cu scopul de a beneficia de cât mai multă lumină naturală în lunile de pe perioada verii, schimbarea orei făcându-se în preajma echinocţiilor de primăvară şi de toamnă, când ziua e mai mare decât noaptea, respectiv când durata nopţii e mai mare decât durata zilei.

Trecerea la ora de vară va duce la scurtarea duratei somnului cu o oră şi, implicit, trezirea mai devreme Potrivit specialiștilor acest lucru poate bulversa organismul.  Acomodarea la ora de vară se face de la 2 la 15 zile.

  • În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. Până în 1939, ora de vară a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00 şi prima duminică din octombrie, ora 01.00. Din 1941, ora de vară nu s-a mai folosit, fiind reintrodusă în România abia în 1979. Până în 1996, ora de vară se introducea de la sfârşitul lunii martie până la sfârşitul lui septembrie. Din 1997 s-a trecut la ora de vară din ultima duminică a lunii martie până în ultima duminică din octombrie, conform Observatorului Astronomic.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.