Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Magyar nyelvű iskola létesült vakok számára Székelyudvarhelyen

 

Vakok és gyengénlátók oktatásával foglalkozó, magyar tannyelvű iskola jön létre Székelyudvarhelyen. Az Erdélyi Református Egyházmegye a magyar állam támogatásával ingatlant vásárolt a leendő intézmény számára – tájékoztat az MTI.

Az általános iskola és kollégium épületét, valamint a Bartimeus Center nevet viselő intézmény alapító okiratát Kató Béla püspök adta át a múlt héten sajtótájékoztató keretében az Erdélyi Vakok Egyesülete képviselőinek. A közelmúltban felújított négyszintes épület egy székelyudvarhelyi ruhagyár székhelye volt. A magyar kormány 500 millió forinttal (1,37 millió euróval) járult hozzá az épülethez.

Máté Zsolt, az Erdélyi Vakok Egyesületének alelnöke az MTI-nek elmondta, csak a Székelyföldön mintegy 200 látássérült gyermek él, akiknek eddig nem volt lehetőségük speciális szükségleteiknek megfelelő iskolába járni.

Hozzátette: a 2022-2023-as tanév kezdetéig készülnek arra, hogy az épületet a megfelelő oktatási célokra alakítsák át. A speciális iskolában tantermeket alakítanak ki az alapfokú oktatásban részt vevő gyerekek számára, az V-VIII. osztályos tanulók a meglévő iskolák szakosztályaiban tanulnak tovább, a középiskolások pedig már látó gyerekekkel tanulhatnak.

A sajtótájékoztatón mind Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, mind Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke teljes támogatásáról biztosította a vakok egyesületét.

Tőkés Zsolt, a „Backamadarasi Kis Gergely” Református Kollégium igazgatója reményét fejezte ki, hogy a speciális iskolai tagozat integrálható lesz az általa vezetett intézménybe.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.