Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Gyilkostó: MÚLT, JELEN ÉS JÖVŐ, perspektíva a terület megőrzésére és fenntartható fejlődésére

 

A gyergyószentmiklósi városháza a Viridis Kft. és a Monturist Kft. együttműködésével szeptember 8-án, csütörtökön workshopot szervezett a Gyilkostó turisztikai terület fejlesztésével kapcsolatban.

A rendezvényen részt vett Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba, a Hargita Megyei Barlangi- és Hegyimentő Közszolgálat, a Nagyhagymás Közösségi Fejlesztési Társulás és a Brassói Transilvania Egyetem képviselői.

„Ez a vita, megbeszélés azért fontos, mert a Gyilkostónál felmerült problémákat elsősorban politikailag használták ki, és nem menedzserileg kezelték, a terület fejlesztése szempontjából. Fontos, hogy a jövőben közös megoldásokat találjunk a Gyilkostó üdülőhelyre nézve” – mondta Csergő Tibor András, Gyergyószentmiklós polgármestere.

A gondolatmenetet Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba folytatta, aki megemlítette, hogy az elmúlt 30 évben az üdülőhely leromlott, a környezetvédelem pedig kívánnivalót hagy maga után.

„Itt a szennyvízrendszer és a háztartási hulladékgazdálkodási rendszer okoz gondot. Sok dolgot kell tisztázni és kidolgozni. Hargita Megye Tanácsa érdekelt e törekvések támogatásában. Megpróbáljuk a Neamț Megyei Tanáccsal is, hogy mit tehetünk még szélesebb körben. Igyekszünk olyan projekteket találni, amelyek fenntarthatók. Szeretnénk óvni a természetet, hogy unokáink is élvezhessék ezeket a csodákat” – mondta Borboly Csaba.

A Nagyhagymás Közösségi Fejlesztési Társulás képviselője kiemelte, hogy fontolgatják a fenntartható fejlesztési tevékenységek megvalósítását, ennek értelmében partnerségi megállapodást is írtak alá. Ezzel párhuzamosan hulladékgyűjtési akciókat szerveznek és különböző megvalósíthatósági tanulmányokat készítenek. Jelenleg egy kerékpárút építése folyik Gyergyószentmiklós és Gyilkostó között, az egykori iparvasút nyomvonalán.

A Barlangi-és Hegyimentő Szolgálat vezetője, Fekete Örs beszédében elmondta, hogy Hargita Megye Tanácsával közösen több olyan programot is megvalósít, amelyeken keresztül igyekszik hozzájárulni a hegyvidéki turizmus fejlesztéséhez.

„Tíz év alatt Hargita megyében mintegy 2600 km hegyi ösvényt sikerült kijelölni, megtisztítani és rehabilitálni. Több száz hegymászó útvonalunk is van, amelyeket fel kellett újítanunk. Közülük több tucat Békás-szoros körzetében található. Sikerült 30 hegyi menedékhelyet is létesíteni. Egyetlen megyében sincs ilyen sok. Ami fontos, több via ferrata útvonalat sikerült kiépíteni, egyet közvetlenül a Békás-szorosban (…) Ha a turista több napig marad itt, akkor legyenek programjaink, úti célok, ahová el lehet vinni őket” – jelentette ki Fekete Örs.

A Viridis Kft. és a Monturist Kft. képviselői az ökológiai és gazdasági megközelítésekről beszéltek a Gyilkostó védett területen.

A Brassói Transilvania Egyetem képviselői, illetve az S.C. Kronstadt Hospitality Expert S.R.L. a Gyilkostó védett területével kapcsolatos együttműködési és támogatási lehetőségekre, de a gazdaságfejlesztés lehetőségeire hívta fel a figyelmet, különös tekintettel a turisztikai projektekre.

Végezetül a gyergyószentmiklósi városháza és a Brassói Transilvania Egyetem együttműködési megállapodást írt alá, melynek célja a Gyilkostó természeti környezet minősített védelmével kapcsolatos tanulmányok, értékelések és projektek lebonyolítása, a terület fenntartható fejlődési vetületének biztosítása mellett.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.