Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Kihirdetett törvény: Szigorúbb büntetésre számíthatnak a kiskorúakat szexuálisan bántalmazók

Foto: Okezone News

Klaus Iohannis elnök csütörtökön, október29-én kihirdette a kiskorúak zaklatásáért járó büntetések szigorításáról szóló törvényt.

A jogszabály a Btk. 286/2009-es törvénye, valamint a Büntetőeljárási törvénykönyv 135/2010 törvény 223. cikk (2) bekezdés kiegészítésére és módosítására irányul.

A törvénymódosító tervezetet Oana Bîzgan független képviselő terjesztette elő.

A törvény főbb módosításai az ilyen természetű bűncselekményekért kiszabott büntetések emelésére, az áldozatok életkorának emelésére vagy a súlyosbító körülmények kiegészítésére vonatkoznak.

Kiskorú toborzása, szállítása, áthelyezése, elhelyezése vagy befogadása kizsákmányolása céljából 5 és 10 év közötti szabadságvesztéssel és bizonyos jogok gyakorlásának tilalmával büntetendő. A büntetés 7 évről 10 évre növekszik, ha a kiskorú családtag vagy gondozásban van. Ha a tett az áldozat halálát eredményezte, a büntetés 9-18 évig terjedő szabadságvesztés.

A kiskorúakkal folytatott szexuális kapcsolat esetén a büntetések fokozódnak, így az elkövetők már nem kaphatnak felfüggesztett büntetést, különösen akkor, ha az elkövetők felnőttek, vagy amikor a cselekményt súlyosító körülmények között követték el.

A kormány értesítette a törvénytervezetről az Alkotmánybíróságot, de a bíróság szeptember végén elutasította az alkotmányellenességi panaszt.

Forrás: ZPN

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.