Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Megszavazta a Parlament az 5G törvényt

 

 

Az országos érdekű információs és kommunikációs infrastruktúrákkal, valamint az 5G hálózatok megvalósításának feltételeivel kapcsolatos intézkedések elfogadásáról szóló törvénytervezetet (lásd itt a jogalkotási folyamatot) június 7-én, hétfőn, a szenátus döntő fórumként elfogadta. A törvény az elnökhöz került kihirdetésre.

Foto: Institut Cerdà

Néhány nappal ezelőtt a szenátus bizottságai, egy közös ülésen ülésezve, kedvező jelentést tettek módosításokkal a kormány által kezdeményezett törvénytervezethez a nemzeti érdekű információs és kommunikációs infrastruktúrákkal kapcsolatos intézkedésekről és az 5G hálózat megvalósításának feltételeiről. A törvény az Alkotmánybíróságon megtámadható.

A törvény célja, hogy intézkedéseket fogadjon el az országos érdekű információs és kommunikációs infrastruktúrákban, valamint az 5G elektronikus hírközlési szolgáltatásokat nyújtó elektronikus hírközlő hálózatokban – az 5G hálózatokban használt technológiák, berendezések és szoftverek gyártói engedélyezésében- 5G hálózatok, az ország nemzetbiztonságát és védelmét érintő kockázatok, fenyegetések és sérülékenységek megelőzése és kiküszöbölése érdekében.

“A tervezett cél elérése érdekében a technológiák, berendezések és szoftverek használata az országos érdekű információs és kommunikációs infrastruktúrában, valamint az 5G hálózatokban- kivéve a 111/2011-es sürgősségi kormányrendeletben meghatározott végfelhasználók által használt végberendezéseket- a technológiák, berendezések és szoftverek használatának feltétele, hogy a gyártók engedélyt kapjanak e törvény feltételei szerint. Az engedélyt a miniszterelnök a Legfelsőbb Honvédelmi Tanács jóváhagyása alapján, a kérelem napjától számított 4 hónapon belül meghozza. “- írja a stiripesurse.ro.

Az engedélyezett elektronikus hírközlő hálózatok és szolgáltatások szolgáltatói csak az engedélyezett gyártók által e törvénynek megfelelően kifejlesztett 5G hálózatokban használhatnak technológiákat, berendezéseket és szoftvereket.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.