Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Egyszerűsödött az örökbefogadási eljárás, anyagilag is támogatják az örökbefogadó családokat

 

A Kormány elfogadta a 273/2004-es, az örökbefogadás procedúrájára vonatkozó törvényt módosító és kiegészítő törvényt, amelynek célja a gyakorlati megvalósításban tapasztalt problémák megoldása, az örökbefogadás alapját képező alapelvek újraelemzése, valamint a jogszabályok jelenlegi helyzet valóságához való igazítása.

A dokumentum olyan rendelkezéseket vezet be, amelyek biztosítják az örökbevehető gyermek státusz megszerzését és fenntartását, az örökbefogadók kiértékelési folyamatának, és az örökbefogadást követő megfigyelési időszak rugalmasabbá tételét, a procedúrák bürokráciamentesítését és egyszerűsítését.

Az új jogi forma eltávolítja az eljárásból a rokonok azonosítását IV. fokig, azokban az esetekben, amikor az egyénre szabott gyermekvédelmi terv végső célja az örökbefogadás. Az intézkedés célja ezen szakasz lépéseinek egyszerűsítése.

Ugyancsak az örökbefogadó személyek/családok támogatása céljából a dokumentum megnöveli az örökbefogadási alkalmasságot igazoló okirat érvényességi időtartamáénak megnövelését két évről öt évre.

A változtatások célja továbbá a nemzetközi örökbefogadási eljárás rugalmasabbá tétele a 14 évnél idősebb gyermekek számára, azzal a céllal, hogy növeljék gyermekeik családi esélyeit, beleértve a testvéreket, akiket nem lehet elválasztani, ha egyikük betöltötte a 14 évet.

A kormány által jóváhagyott dokumentum új pénzügyi ösztönzéseket is tartalmaz az örökbefogadó családok számára:

  • 600 lej minden egyes, 3-6 év közötti életkorú gyermek, vagy enyhe vagy középfokú fogyatékkal besorolt gyermek után, vagy két gyermekből álló testvérpár esetén, akik együtt veendők örökbe.
  • 900 lej minden egyes 7. életévét betöltött gyermek, fokozott vagy súlyos fogyatékkal besorolt gyermek, HIV fertőzött vagy AIDS beteg gyermek, vagy egy három gyermekből álló testvércsoport esetén, akik együtt veendők örökbe.

A pénzügyi támogatás az örökbefogadott gyermek 18 éves koráig vehető ígénybe, amennyiben a gyermek nappali tagozaton tovább tanul, 26 éves korig.

  • az örökbefogadó személy vagy család évi 1.500 lejre jogosult orvosi rehabilitációs, pszichológiai vagy más természetű kezelés esetén, amelyre az örökbefogadott gyermeknek szüksége van, orvosi ajánlás alapján.
  • amennyiben az örökbefogadandó gyermek más megyében található, mint az örökbefogadó személy/család, akkor ez utóbbi örökbefogadással kapcsolatos utazási és szállás költségeire napi 200 lej/fő támogatás jár, legtöbb 10 napos időszakra.

Ezek a támogatások nem érvényesek azon személyek esetében, akik a házastárs gyermekét fogadják örökbe.

A jogszabály kitér az akkomodációs szabadságra is, annak érdekében, hogy megfeleljen a 111/2010-es, gyermeknevelési támogatás és szabadságra vonatkozó sürgősségi kormányrendelet előírásainak.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.