Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A székelyudvarhelyi „Marin Preda” Elméleti Líceum, az egyetlen román tannyelvű iskola 50 kilométeres körzetben

A székelyudvarhelyi „Marin Preda” Elméleti Líceum Hargita megye egyik legjobb oktatási egysége. A középiskola az ország több régiójából fogad diákokat, és az iskolának adott név összefüggésben van a nagy román író jelenlétével ezeken a vidékeken oktatási folyamata során.

Az iskolát 1990 -ben alapították, és ez az egyetlen középiskola, ahol 50 kilométeres körzetben román nyelven oktatnak. Körülbelül 350 diák tanul itt 20 elemi, általános, és középiskolai osztályban. Az iskola oktatási teljesítménye szinte 100%-os átmenési arányba, 10-es érettségi osztályzatokban, évfolyam elsőként végző egyetemistákban, számos tantárgyversenyen szerzett díjban és dicséretben tükröződik.

Mintegy 150 diákot szállásolnak el a Szent József Házban, ahol különös figyelmet fordítanak a nehéz helyzetben lévő gyerekekre. Az iskola és a szervezet közötti köz- és magánszféra partnerség nagyon jól működik, és minta lehet az ország minden régiója számára.

A román nyelvű tanítást a többségi magyar közösségben az iskola vezetősége kihívásnak tartja, és célja, hogy az iskola és a közösség sokszínűségét kiaknázza. Az elért interkulturális oktatás révén az iskola modellnek tekinthető más oktatási intézményekhez képest.

Többet megtudhatnak az iskola menedzserével, illetve egy volt diákjával készült alábbi interjúból:

https://www.facebook.com/ziarharghita/videos/563605544911206/
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük