Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Fizetésük előreláthatatlansága miatt tiltakoznak a köztisztviselők

A helyi közigazgatási tisztviselők elégedetlenek azzal, hogy a fizetésüknek nem lesz egy előreláthatósága, tekintve, hogy nincs rájuk vonatkozó külön bérrács az egységes bértörvény tervezetében, nyilatkozta kedden az AGERPRES hírügynökségnek Vasile Lincu, a ProLex szakszervezet vezetője.

„Elégedetlenek azzal, hogy csak a közigazgatási alkalmazottak számára nincs külön bérrács a bértörvény tervezetben. A parlamenterek kivételt akarnak tenni a helyi közigazgatási alkalmazottakkal. Ez áthágja a törvényt, az alkotmányt, az európai direktívákat és ezen felül bizonytalanságba taszítja a helyi közigazgatási alkalmazottakat, nem lesz egy előreláthatósága a fizetésüknek, nem vehetnek fel banki hitelt, mert nem fogják tudni, mennyi lesz a fizetésük évről évre. Az organigrammal kapcsolatos döntés már a politikusok kezében van a megyei tanácsokon keresztül, most a fizetésekről is dönteni akarnak. A bérezés többé nem a funkció függvénye lesz, hanem gyakorlatilag a polgármester akarata, kénye- kedve szerint, ami nem helyes”, mondta Lincu.

Ugyanakkor azt is állítja, hogy a helyi önkormányzatoknál a szavazás a polgármester indítványozására, „a pártfegyelem szerint” történik.

„Mi több, azt mondják, hogy a polgármesteri hivatal addig nyújtózkodhat, ameddig a költségvetés tart, de a szabályt nem mindenkire alkalmazzák. Például a polgármesternek és alpolgármesternek meglesz a bérrács előírta fizetése, fix összeg, függetlenül a polgármesteri hivataltól és az elkülönített költségvetéstől. A fennmaradó különbség elosztódik a többi alkalmazott között a polgármester akarata szerint. Ha most jelen lenne egy politikus, ellentmondana nekem, azzal indokolva, hogy nem a polgármester dönt ebben a kérdésben, hanem a helyi tanács. De mindnyájan tudjuk, hogy a polgármester teszi a javaslatot, a szavazás a pártfegyelem szerint történik, akárcsak a Szenátusban, vagy a Képviselőházban”, mondta a szindikátus vezére.

Arra a kérdésre, hányan tüntetnek a Parlament előtt, a válasz az volt, hogy 800-1000 személy csak a ProLex-től.

„Én csak a ProLex-ről beszélhetek, úgy 800-1000 között lehetünk, a többség az országból, aztán a bukarestiek. A többi szövetségtől nem tudom, hányan lehetnek” tette hozzá Lincu.

Szakszervezeti küldöttség fog tárgyalni a Képviselőház Munkaügyi Bizottságával, bár Lincu szerint nem várható számottevő változás ettől a tárgyalástól.

„Egy küldöttség megy, de nem gondolnám, hogy valami változzon. Én beküldtem a módosítási javaslatokat, amelyeket a szakszervezeti szövetségek is támogattak, az ellenzéki parlamenti tagoknak is eljuttattam, megígértetve, hogy a kormányon levők is támogatni fogják. Az érvek nem bizonyultak elegendőnek, mert az érvek nem számítottak a polgármesterek akaratával szemben. Láttam az eltökéltségüket, hogy a törvénynek ez a változata felel meg nekik”, tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Több mint 2000 közigazgatási alkalmazott tiltakozik az egységes bérezési törvény ellen a parlament épülete előtti Izvor parkban; a tiltakozó tömeg felét a ProLex szakszervezet tagjai teszik ki.

A szakszervezetek további tüntetéseket helyeztek kilátásba szerdára és keddre, illetve a pünkösdi minivakációt követően, június 6 és 7-re.

AGERPRES
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.