Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

2018-ra tervezett beruházások

Nagyszabású terveket és beruházásokat foglal magába Hargita Megye Tanácsának január 30-án, Székelydályán elfogadott költségvetése.

ilustratie_drumuriCiuc

Csík térségében folytatják a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztéseit. A múlt évben elkezdett munkálatokat idén szeretnék befejezni, és cél a műtétek és más tevékenységek szolgáltatásainak továbbfejlesztése. A célok között szerepel újabb orvoslakások építése, a helikopter-leszállópálya megépítése és a fertőzőosztály elköltöztetése Csíksomlyóról.

A megyei utak fejlesztése terén is sok munkálatot végeznek el idén. Tavasszal folytatják a 123E jelzésű pálfalvi út építését. A több mint öt kilométeres szakasz felújítását idén befejezi a kivitelező. A csicsói Olt-híd befejezésének hatodik kiírására jelentkezett egy brassói cég, amellyel a napokban írják alá a szerződést. Az árvizek által tönkretett három híd véglegesen elkészül Bükkhavaspatakán a 127A jelzésű megyei úton.

A második félévben a kormány által biztosított összegből elkezdődhet az árvízkárok helyrehozatala a Bükkhavaspataka felé vezető, 127A jelzésű úton közel 19 kilométeren (http://bit.ly/2nEUDch), továbbá a 127B jelzésű út két és fél kilométeres szakaszán, a Jávárdi patak mentén. Jelenleg tervezés alatt van a Hargitafürdő felé vezető 138A jelzésű megyei út, így az év második felében elkezdődik a kivitelezés a több mint öt kilométeres szakaszon. Idén elkezdődhet a 113B jelzésű, Szent Anna-tó felé vezető út 11 kilométeres szakaszának felújítása. Készülnek a tervek a 123-as megyei útra is Úzvölgye felé, ahol 14 és fél kilométer felújítása kezdődhet el idén.

Idén is sor kerül aszfaltozásra. A tervek szerint a megyében 2020-ig összesen közel száz kilométer egybefüggő aszfaltréteget terítenek le. Csík térségében a 125-ösön, Csíkszentdomokos–Balánbánya–Kovácspéter irányában tennék rendbe az utat. Csíkkarcfalva és Csíkszenttamás között úgyszintén, akárcsak a 124-esen Csíkvacsárcsi és Csíkszentmihály, valamint Csíkszentmihály és Csíkszépvíz között. A 123F jelzésű úton pedig Csicsó és Csaracsó között, a 123C jelzésű út mentén Fitód felé, valamint Csíkszentgyörgy és Pottyond között. A 123B jelzésű úton Csíkszentmárton és Bánkfalva között, a Kászonok vidékén pedig a 121G jelzésű úton.

Borboly Csaba szerint annak ellenére, hogy idén 39 millió lejjel kevesebb pénzből gazdálkodik a megyei tanács, nem csökkennek a beruházások. A megyeelnök ugyanakkor a helyiek támogatására is számít, hogy a kivitelező cégek prioritásként kezeljék a megyében zajló fejlesztéseket és betartsák a határidőket.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.