Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Háromkút lakosai közelebb kerülhetnek Hargita megyéhez

 

Megjelent az elektronikus közbeszerzési oldalon a 127A jelzésű megyei út árvízkárok rendbetételére meghirdetett kiírása. A beruházás áfa-nélküli értéke 20,5 millió lej, amelyre április 23-ig jelentkezhetnek az építő cégek.

Mint ismeretes 2016 augusztusában az árvíz súlyos károkat okozott a Gyimesek-vidékén. Azóta minden évben karbantartási munkálatokból igyekezett a megyei tanács újjáépíteni az infrastruktúrát. Ugyanakkor tavaly Hidegségben elkészült három új híd is. Októberben Hargita Megye Tanácsa Neamț Megye Tanácsának képviseletével is egyeztetett annak érdekében, hogy közösen átjárhatóvá tegyék a megyehatárt, összekötve Erdélyt Moldvával ezen az útvonalon is.

Mivel a beruházás jelentős anyagi befektetést igényel ezért a 12A országúttól a 127A megyei út megyehatárig tartó szakaszát hét körzetre osztották. Jelenleg az első három rész kivitelezését hirdették meg, mivel ezek a lakott településeket érintik. A munkálatok az árvízvédelmet, valamint négy híd megépítését foglalják magukban, ezeket a kormány árvízkárok helyreállítására biztosított forrásából valósítják meg. A terveket tavaly a helyszínen is ismertették. Mivel jelentős anyagi beruházást igényel az út teljes felújítása ezért prioritásként az árvízvédelemre helyezte Hargita Megye Tanácsa a hangsúlyt és elsőbbséget élveznek a lakott települések. A jelenleg kiírt közbeszerzés három részt foglal magában. Az első szakasz Hidegségig a templomig tart, a második a templomtól Bükkhavaspataka fele, mindkét szakaszon a partvédelmet, betonfalak kiépítését, valamint átereszek felújítását kell elvégezni. A kiírás harmadik része négy új híd megépítését foglalja magában. A három munkálatra külön-külön is jelentkezhetnek cégek, de amennyiben van jelentkező, amely mindhárom részt képes kivitelezni úgy mindháromra jelentkezhet. Ezekre a munkálatokra a pénzügyi háttér rendelkezésre áll, a további felújítási beruházásra Hargita Megye Tanácsa további forrásokat kell lehívjon.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint folytatni kell lépésről-lépésre a munkát, elsősorban a településeken belül, majd ezt követően kiépíteni a teljes utat a megyehatárig. – Nagy munkálat a Gyimesek-vidékének átjárhatóságának biztosítása. Bízom benne ezzel a háromkútiakat is közelebb vonhatjuk Hargita megyéhez. Nehezen ugyan, közel két és fél év munka után sikerült elkészíttetnünk a terveket. Most az a dolgunk, amelyben a helyi lakosság is segíthet, hogy a soron következő munkálatokra megbízható, helyi cég vagy cégcsoport jelentkezzen. Ezen út kiépítésével egy összeköttetést alakíthatunk ki a Gyimesek, Békási-szoros, Gyilkos-tó, Balánbánya között, amely jó alap a térség turisztikai stratégiájához – véli Borboly Csaba.

A beruházás részleteit és korábbi közleményeinket a beruhazasok.hargitamegye.ro oldalon találják.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.