Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A kormányzók logikája: román földgázt exportálunk a magyarokhoz, és ugyanennyi mennyiséget drágábban importálunk az oroszoktól

 

Románia gázt exportál, és ezt a történelem során először teszi. Szeptember óta naponta több mint 15.000 MWh megy Magyarországra, a Transgaz adatai szerint jelenleg eléri a 20.000 MWh-t. Az export az Arad-Szeged gázvezetéken történik, és megközelítőleg ugyanannyi a mennyiség, mint amennyit importból Oroszországból, Ukrajnán keresztül juttatnak be – írja a Cotidianul.

Piaci források szerint az exportőr a svájci MET Energy Holding energia-, áram- és gázkereskedő, korábban a magyar MOL olajkonszern tulajdonában volt. Források szerint a svájciak egy kedvező piaci helyzetet élveznek, amelyben a román gáz lényegesen olcsóbb, kb. 20%-al, mint a szomszédos piacé. “Üzletet folytatnak, és normális, ha ezt csinálják. Itt olcsón vásárolnak, és a tengerentúlon drágán adnak el, spekulálnak ebben a helyzetben, amelyben a helyi piacon sok a gáz, a téli raktárak tele vannak, az ipari fogyasztás pedig meglehetősen alacsony, ezért az árak alacsonyak, lehetőséget kínálva az exportra “- mondják a források.

Valóban, a 2020-as év 3. negyedévére vonatkozó ANRE jelentés 57 lej/ Mwh átlagos gázkereskedelmi árat mutat, és a bécsi Baumgartenben (a közép- és kelet-európai piacra vonatkozó referencia) ugyanazon harmadik negyedévben megközelítőleg 14 euró/ Mwh, azaz csaknem 70 lej, ami megmagyarázza, hogy a MET-hez hasonló kereskedő miért visz gázt Romániából.

Jelenleg Romániában 270 000 MWh a gáztermelés, kb. 20 000 MWh érkezik Ukrajnából, további 8 000 MWh Bulgáriából és 20 000 MWh-t exportálunk Magyarországra. Románia történetében először fordul elő, hogy gázt exportálunk. Igaz, bizonyos mennyiség Moldvába ment néhány hónappal ezelőtt, a Iasi- Ungheni összekötő felavatásakor, de ezek nagyon kevés volt, és csak 2-3 napig. De most, egy hónapja naponta exportálunk, és a külföldre küldött mennyiség fokozatosan nőtt, a napi 15 000 MWh-ról 20 000 MWh fölé.

A MET Holding 15 EU-országban tevékenykedik, de erős pozícióval rendelkezik a kelet-európai országok villamosenergia- és gázpiacain. A svájciak forgalma évente meghaladja a 7 milliárd eurót.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.