Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ludovic Orban, a medveállomány korlátozása mellett: “Nem vagyok vadász, de beavatkozással szabályozni kell a helyzetet”

 

Ludovic Orbant, aki vasárnap Hargita megyében tartózkodott, a helyi PNL- szervezet tisztújító választásain, megkérdezték, hogyan értékeli a medvékkel kapcsolatban hozott döntéseket.

Leszögezte, hogy ő maga nem vadász, de úgy véli, szükséges volt szabályozni a medvék helyzetét a beavatkozássaé, mert a medvék száma nagyon megnőtt, és nagyon közel vannak a településekhez, ahonnan igyekeznek táplálékot szerezni.

„Támogattam a sürgősségi rendelet elfogadását, amely a beavatkozás módját határozta meg a medvék településeken való jelenléte esetén. Ezt a rendeletet most végre kell hajtani. Nem vagyok vadász, de azt kell mondanom, hogy szabályozni kell a helyzetet beavatkozással, a medveállomány nagyon megnőtt. A nagyon nagy területtel rendelkező gyengébb medvéket elűzik, amelyek aztán táplálékért a helységekbe mennek, és veszélyeztetik a lakosság testi épségét, sőt életét is a populáció növekedése miatt. Nagyon világos szabályozásra van szükség a kilövés tekintetében is, a populáció korlátozása érdekében, mert végül is ez az egyik megoldás annak megakadályozására, hogy a medvéknek szükségük legyen táplálékért a lakott területekre menni” , mondta Ludovic Orban, a Képviselőház elnöke.

Emlékeztetünk arra, hogy a kormány július 21 -i ülésén elfogadta a sürgősségi rendeletet a “barnamedvére vonatkozó azonnali beavatkozás módszereiről”.

A rendelet fő célja az alapvető értékek védelme: a személy élete és testi épsége, a közegészség és biztonság, a jogi és természetes személyek köz- és magántulajdonában lévő bármilyen javainak védelme.

A jogszabály szerint a beavatkozást igénylő esetekről bármely személy küldhet értesítést a 112 -es egységes segélyhívó szám hívásával.

A lakott területen található medvék esetében a beavatkozást fokozatosan hajtják végre, a helyszínen, az intervenciós csoport elemzését követően, A barnamedve- fajok által okozott események esetén a beavatkozások kezeléséért felelős intézmények intézkedési eljárása szerint.

Az intervenciós csapat a következőkből áll:

  • annak a területi közigazgatási egységnek a polgármestere/alpolgármestere, ahol az esemény történt
  • azon terület illetékes csendőralakulatának személyzete, ahol a medve egyed jelenlétét jelezték
  • az adminisztrátor (gestionar) által alkalmazott szakosodott technikai személyzet, aki a közigazgatási-területi egységgel állandó szerződést kötött a jelen sürgősségi rendelet által biztosított speciális szolgáltatások nyújtására azon a területen, ahol az esemény bekövetkezett;
  • az állatorvos

A beavatkozási csoport vezetője az esemény helyszínéül szolgáló közigazgatási-területi egység polgármestere / alpolgármestere, a Helyi Vészhelyzeti Bizottság vezetőjeként.

A medve kivonása eutanáziával vagy kilövéssel a következő helyzetekben történik:

-ha az elűzés, illetve a nyugtatás és az áthelyezés módszerével történő beavatkozások nem hoznak eredményt, és a kockázat mértéke a kockázatértékelési eljárás szerint magas szintre változik;

-ha a személyek vagy a hozzájuk tartozó vagyon biztonsága veszélyben van;

-ha az intervenciós csoport tagjainak biztonsága veszélyben van;

-ha a szóban forgó medve megsérül a beavatkozás során, és e sürgősségi rendelettel összhangban nem találnak más megoldásokat;

-ha a szóban forgó példányt illetéktelen csapdába fogták, és más megoldást nem azonosítottak;

-ha a szóban forgó példánynak az élettel összeegyeztethetetlen sebei vannak.

E rendelkezések végrehajtása és az eutanázia vagy a medvepéldányok kilövése, a nyugtatás és áthelyezés vagy kivonás speciális szolgáltatásainak biztosítása érdekében a közigazgatási-területi egységek szolgáltatási szerződéseket kötnek a vadászati ​​alapkezelőkkel és állatorvosokkal, összhangban a közbeszerzési jogszabályokkal. A szolgáltatási szerződések mintáit a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter rendelete határozza meg, amelyet e sürgősségi rendelet hatálybalépésétől számított 60 napon belül adnak ki.

A beavatkozással kapcsolatos költségeket az a közigazgatási-területi egység fizeti, amelyen belül a beavatkozást elvégezték a kezelővel (gestionar) kötött állandó szolgáltatási szerződés alapján, illetve az állatorvossal kötött szolgáltatási szerződés alapján, amelyet a Környezetvédelmi Minisztérium megtérít a környezeti miniszter rendeletében megállapított szabványos tarifákon belül, valamint a közigazgatási-területi egységek által az erdőőrségekhez benyújtott igazoló dokumentumok alapján.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük