Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium: A baromfi és a sertéshús drágítását nem indokolja a piaci helyzet

 

A baromfi és a sertéshús drágulására vonatkozó figyelmeztetéseket nem indokolja a piaci helyzet, tájékoztat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium, amely a témával kapcsolatosan a következőket közli:

A Romániai Baromfitenyésztők Egyesülete által kiadott dokumentumok értelmében a baromfihús ára a neveldékből való távozáskor aránylag konstans volt a 2018-as év folyamán és a mai napig, a következő időszakra sem várható árnövekedés.

Bár a húsvéti időszakban vagyunk, a tojás ára a termelőknél 15%-al csökkent. Ez azt mutatja, hogy a termelők nem drágítottak. A tojásfarmokon a tojás ára 24%-al alacsonyabb az európai átlagnál.

A sertéshús globális árát a kínai helyzet befolyásolta, amely ország éves 400 millió fős sertéstermelésével a világ vezető sertéshús termelője, és amelyet erősen érintett az afrikai sertéspestis.

Ennek eredményeképpen 2019 január- április között Európa szinten 17%-al nőtt a sertéshús ára a termelőnél, míg Romániában, ugyanebben az időszakban a drágulás csak 8%-os volt.

Hazánkban a sertéshús ára 2019 áprilisában nem különbözik jelentősen a 2018-as húsáraktól, azonos a 2018 decemberi árral.

A Romániai Sertéstenyésztők Szövetsége adatai szerint a sertéshús árának drasztikus csökkenését enyhe növekedés váltja fel, a jelenlegi ár az európai átlag alatt van.

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.