Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A helyi költségvetés több mint 80%-át beruházásokra fordítják Borszéken

 

Kidolgozták a 2023-as évi költségvetés tervezetét, amelyet nemrégiben nyilvános vitán ismertettek. A borszéki városháza idei költségvetése 45,4 millió lej, ennek csaknem 84 százalékát beruházásokra fordítják. Az uniós projektek magas értéke új kihívást jelent a város számára, hiszen a szükséges önerő biztosítása korántsem egyszerű feladat.

Mint Mik József polgármester elmondta, az idei költségvetés bevétele 45,4 millió lej, 23 millió lejjel több, mint a 2022 elejére tervezett költségvetés. Ebből a keretből nem kevesebb, mint 30 millió lej jelenti az európai projektekből finanszírozott összeget. A polgármester elmondta, hogy a bevételek 5,88%-a személyzettel kapcsolatos kiadásokra, 6,20%-a fenntartási és üzemeltetési kiadásokra, 3,06% a 2016-ban a gyógyfürdő építésére 10 éves futamidőre felvett állami hitel törlesztésére irányul, 0,80% pedig a kultúra, a sport és a vallási kultuszok támogatására. A fennmaradó részt, azaz a teljes költségvetés 84%-át beruházásokra fordítják.

Sok a beruházás, nagy az önrész

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is hosszú lista van a folyamatban lévő vagy várhatóan elkezdődő beruházásokról. Az ütemtervben van például a Zimmethausen Iskolaközpont épületének teljes felújítása, a Regionális Operatív Programon (POR) keresztül megvalósuló 39 millió lejes integrált fejlesztési projekt részeként, amely a tervek szerint a következő tanév elejére fejeződik be.

Ugyanezen nagyszabású projekt keretében a felsőborszéki Művelődési Ház rehabilitációjára is sor kerül. Ez a munka tervezési fázisban van, a kivitelező a napokban ismerteti a kivitelezési terveket, így ebben az esetben már tavasszal elkezdődhet a munka. A ROP projekt szociális lakások építését is tartalmazza, ebben az esetben csak a műemléki beavatkozásra kell engedélyt kérni. Ebben az esetben pedig tavasszal kezdődhetnek a munkálatok.

Mik József elmondta, hogy a ROP projekt egyik leglátványosabb részének megvalósításával voltak gondok. Mint arról már többször beszámoltunk, hozzávetőleg 14 millió lejes költségvetésből 4 kilométer utat és 22 ezer négyzetméternyi közterületet kívánnak felújítani. „Sajnos ebben az esetben a szerződést fel kellett mondani. A kivitelező egyik határidőt sem tartotta be, még a kiviteli terveket sem készítette el. Erre a munkára új közbeszerzési eljárást kell kiírni. Reméljük, hogy a lehető leggyorsabban túl leszünk ezen a szakaszon.”

Sikertörténet a középületek biomassza fűtési rendszerének megvalósítása egy uniós projekt részeként. Ebben az esetben a kivitelező néhány napon belül befejezheti a munkát, a következő időszakban pedig a rendszer tesztelése is megtörténik. Ez a beruházás jól szemlélteti a helyi hatóságokra nehezedő terheket az önrész biztosításával kapcsolatban a jelenlegi gazdasági helyzetben. A projekt induló értéke 670 ezer lej volt, ebből 607 ezer lej vissza nem térítendő forrás volt, a fennmaradó 63 ezer lej pedig a város önrésze volt. Ehhez képest a munkálatok végéhez közeledve közel háromszorosára nőtt a társfinanszírozás összege, így elérte az 1,68 millió lejt.

Vannak más prioritások is

A fent felsoroltakon kívül a városháza más prioritásokat is szem előtt tart. Az év első felében elkezdődhet például a Stadion utcai sportbázis felújítása. A fejlesztési tárca tavaly márciusban 18 millió lejes vissza nem térítendő finanszírozást hagyott jóvá az egység teljes felújítására. A beruházásért a Nemzeti Beruházási Alap (CNI) a felelős, hamarosan elkészülnek a tervek, így megkezdődhet a tényleges kivitelezés. Ha pedig még a sporthoz kapcsolódó beruházásoknál tartunk, hamarosan elkészül a helyi tornaterem felújítása is.

Az év első negyedévében befejezzük a közvilágítás felújítását. Ezzel a beruházással a városháza a közvilágításra felhasznált energia több mint 80%-át takarítja meg. A meglévő oszlopokon 680 db új LED-es világítótestet vásároltak a régiek cseréjére. Az új világítótestek teljesítménye 22 kw és 70 kw közötti, éves energiafogyasztásuk pedig 19077 kw, ami 86%-kal kevesebb, mint a régi rendszer éves fogyasztása. A hatékony működést egy modern távirányító rendszer is támogatja majd. A környezetvédelmi minisztérium által finanszírozott projekt összértéke 1,034 millió lej, ebből csaknem 500 ezer lej vissza nem térítendő finanszírozás, a különbözetet a helyi költségvetésből kell fedezni.

Tavaly az Anghel Saligny kormányfejlesztési program keretében 7,9 millió lejre nyújtottak be pályázatot a víz- és szennyvízhálózatok felújítására. Ebben az esetben azokra a területekre fókuszálnak, ahol korábban nem végeztek ilyen rehabilitációt. Utalunk itt többek között a Dózsa György, a Hévízi utcákra vagy a Nagymező környékére. Ennek értelmében a megvalósíthatósági tanulmány elkészült, a műszaki kivitelezési projekt már majdnem elkészült, a munkálatokat még ebben az évben elkezdhetik.

Kiemelt feladat továbbá az elektromos hálózat bővítése az ifjúsági lakások telkén. Ennek a beruházásnak a költségvetése hozzávetőleg 2,4 millió lej, a pénz felét a városháza adja, de a munkálatok üteme kizárólag az Electrica vállalattól függ majd.

A polgármester kiemelte, hogy ebben az évben Alsóborszék infrastruktúrájának fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnek. Többször szó esett a Dózsa György és a Hévízi utcák mentén a járdák, valamint a tömbök közötti közös terek megújításáról. Idén is különítettek pénzt erre a célra, jelenleg 300 000 lej áll rendelkezésre.

Tavaly sikerült bérbe venni az Országos Ásványvíz Társaságtól (SNAM), 15 évre a 3,5,6,10,11-es számú borvízforrások épületeit. Idén elkezdik a műszaki projektek kidolgozását, amelyekre 50 ezer lejt különítettek el. A fő cél ezen épületek felújítása.

Az év első heteiben további három, a Fejlesztési Minisztérium által az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) által finanszírozott projektre írtunk alá szerződést, összesen 17,48 millió lej értékben: egészségügyi és oktatási személyzet számára szolgálati otthonok építésére, elektromos buszok vásárlására és a PUG térinformatikai formátumban történő frissítésére.

A hitel az egyetlen megoldás?

„Ebben a gazdasági helyzetben egyáltalán nem könnyű fenntartható költségvetést készíteni” – jelentette ki Mik József. A polgármester szerint ebben az időszakban számos lehetőség adódik az önkormányzatoknak projektek finanszírozására. A probléma az, hogy a saját hozzájárulások sok esetben óriási terhet jelentenek. „A mi esetünkben az idén 8 millió lej áll rendelkezésünkre a társfinanszírozásra, ez az összeg fele a szükségesnek. Ha minden beruházást idén meg kell valósítani, rendkívül nehéz dolgunk lesz. Szóba került, hogy a kormány vállalja ezt a terhet, de eddig semmi konkrétum. Ehelyett a kormány hitelfelvételre ösztönzi a helyi hatóságokat, ami – valljuk be – veszélyes játék.” A polgármester kiemelte, a beruházási munkálatokat igyekeznek úgy ütemezni, hogy az önrész befizetését hitel nélkül is a költségvetésből fedezni lehessen.

  • forrás: statiuneaborsec.roVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.