Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Manifestări dedicate împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Román nyelvű változata van. A megtekintő kényelméért az alábbi tartalom alternatív nyelven jelenik meg. Rákattinthat a linkre az aktív nyelv módosításához.

12573840_10206582926264119_1629787227800650956_nAproximativ 400 de români s-au prins duminică seara în Hora Unirii, la Miercurea Ciuc, pentru a sărbători Unirea Principatelor Române.

În ciuda faptului că termometrele arătau minus 10 grade Celsius, oamenii au ales să vină pe platoul din centrul orașului pentru a fi împreună la ceas de sărbătoare. Hora Unirii s-a dansat pe acordurile interpretate de fanfara Brigăzii de Vânători de Munte și de Corul Bărbătesc din localitatea covăsneană Vâlcele.

12631371_10208215103432900_641864491045106586_nÎnaintea acestui moment, în sala de ședințe a Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc a avut loc un simpozion despre însemnătatea Unirii Principatelor Române.

Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, și-a început discursul cu jurământul rostit de Alexandru Ioan Cuza după alegerea sa ca domn și a evocat evenimentele care au avut loc în urmă cu 157 de ani, punctând faptul că solidaritatea este un exercițiu a cărui valoare democratică și umană trebuie redescoperită și în prezent.

“Este de datoria noastră să continuăm efortul celor care au făcut posibilă Unirea, participând împreună la consolidarea statului de drept și la modernizarea României. (…) România are nevoie, mai ales acum, de loialitatea noastră, de eficiența și responsabilitatea noastră, oriunde am fi, România este efortul nostru de a fi împreună în fiecare zi, solidari și conștienți de răspunderea pe care o avem față de viitor”, a declarat prefectul Adrian Jean Andrei. 
La rândul său, episcopul ortodox al Covasnei și Harghitei, Andrei Moldovan, a punctat faptul că ‘dintotdeauna poporul nostru a fost unit în jurul unor mari idei, pe care le-a aplicat prin fapte de vitejie și noblețe, de-a lungul istoriei, însă ideea cea mai înaltă și cea mai pură a fost, este și va rămâne mereu unitatea’. 
De asemenea, profesoara de istorie Rodica Roman a rememorat evenimentele de la 24 ianuarie 1859 și a evocat personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza.

Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic susținut de membrii cenaclului literar ‘Bunavestire’ din Miercurea Ciuc și cu un concert susținut de Corul Bărbătesc ‘Voievozii Munților’ din Vâlcele, condus de părintele Vasile Antonie Tămaș.

Sursa: Agerpres

Foto: Jandarmeria Harghita
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.