MĂREȚE ,,REALIZĂRI” TOPLIȚENE ÎN CINSTEA CENTENARULUI

0

Articol disponibil în: Română

,,PARCUL CENTENAR”- UN VIS CU OCHII DESCHIȘI A DEVENIT, PÂNĂ ACUM, UN NETERMINAT KITSCH CALIFICAT

Foto nr. 1

Încă din luna februarie a anului 2018, Platon Stelu, primarul municipiului Toplița, scotea în evidență cu mândrie, faptul că printre evenimentele care marchează 100 de ani de la Marea Unire , cel mai important va fi amenajarea Parcului Centenarului, pentru care a depus documentația la Ministerul Culturii, solicitând o jumătate de miliard de lei vechi.

Tot atunci primarul toplițean era tare îngrijorat: ” … cred că din judeţele Harghita şi Covasna celelalte municipii nu vor avea un interes extraordinar pentru Centenar şi atunci sperăm că Ministerul Culturii va dirija acei bani către noi.”

Se vede clar acest vis, al primarului cu ochii deschiși, care, cu pieptul scos și plin de sine, cum îi este vechiul obicei, jubila de-a dreptul, tot în februarie 2018:

Foto nr. 2

,,Dorim să punem în valoare personalităţile care au contribuit în mod deosebit la Marea Unire, începând cu Miron Cristea, evident, topliţeanul nostru, Primul Patriarh. Dar nu vor lipsi nici alte personalităţi ale istoriei României: Regele Ferdinand- Întregitorul, Iuliu Maniu, I.C. Brătianu, Iuliu Hosu, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza sau, să nu uităm de originile noastre, Decebal şi Traian.Aceste figuri foarte importante …efigiile acestora se vor regăsi pe un fel de arc de triumf (mult spus) la intrarea în Parcul Central,pe care îl vom reboteza ,,Parcul Centenarului” … Pe lângă amenajarea acestui parc se doreşte şi refacerea piaţetei din faţa cinematografului, unde va apărea şi o mică scenă permanentă. ”

În  iulie 2018, dorința se repetă și fața distinșilor participanți la ,,Zilele Miron Cristea”,  unde primarul  Platon Stelu a fost și mai explicit:

„ …de săptămâna viitoare începem să lăsăm în piatră, spunem noi, nişte urme ale Centenarului. Este vorba despre un proiect destul de scump, cu promisiuni oarecare de la Ministerul Culturii (…): aşa-numitul Parc al Centenarului. Acest parc înseamnă reabilitarea unei bune părţi din parcul din centrul oraşului. Va fi un portic la intrare, un mic arc peste timp, în care pe pilonii de bază, pe stâlpi, îi vom regăsi, evident, pe Miron Cristea şi Iuliu Hossu, iar pe frontispiciu marile personalităţi începând cu Regele Ferdinand, I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Alexandru Ioan Cuza, Mihai Viteazul şi, desigur, Decebal şi Traian, pe care noi, cei de aici (…) am considerat că reprezintă personalităţi care au şi o oarecare legătură cu zona noastră. Se va reamenaja tot parcul (…) va exista în aceeaşi linie cu fântâna şi cu porticul statuia Regelui Ferdinand. Şi, desigur, vom reamenaja piaţeta din faţa cinematografului”, a afirmat edilul, precizând că „sigur aceste evenimente, şi în special Zilele Miron Cristea, lasă urme în istorie… dar …timpul trece peste toţi şi poate că şi astfel de lucrări vor contribui la o rememorare continuă a acestui important eveniment…Poate că sute de ani cei care vor trece prin centrul orăşelului, prin parc, vor citi acolo Parcul Centenarului şi vor zice: da, a fost un Centenar. Prea repede şi prea des ne uităm istoria.”

Foto nr. 3

Afirmații frumoase, dar, după cum vom vedea, spuse cu festivism, patos, încredere în sine și mult patriotism.

Sincer să fiu, am admirat această inițiativă, la fel cum m-am bucurat de  Lupa Capitolina și bustul lui Grigore Vieru.

Pentru amenajarea Parcului Centenarului, investiție ce trebuia finalizată la 21 noiembrie 2018 conform Contractului de execuție lucrări nr. 11.796/09.08. 2018, semnat din partea U.A.T. Municipiul Toplița de primarul Platon Stelu și directorul executiv Neculai Sterică cu SC Freead Construct SRL din Târgu Mureș,  s-a mutilat Parcul Central al municipiului Toplița, practic,  s-a rupt din trupul acestuia o suprafață de 1570 metri pătrați, pe care s-a încercat, de mai bine de un an să se facă ceva…și se vede ce a ieșit, cel puțin până acum?!

Foto nr. 4

Iată ce trebuia să vedem, începând din a doua jumătate a lunii noiembrie 2018, în centrul municipiului Toplița: o alee principală a Parcului Central, renovată și transformarea parcării din fața Cinematografului într o piațetă cu destinație publică.

La intrarea dinspre Bulevardul Nicolae Bălcescu pe alee, trebuia să fie terminat un fel de Arc de Triumf, placat cu piatră, care să aibă pe fronton denumirea parcului, precum și efigiile unor mari personalități: Decebal, Alexandru Ioan Cuza, Iuliu Maniu, Ion I C Brătianu,  Mihai Viteazul și Traian.

În stânga și dreapta Arcului de Triumf trebuia să se afle două personalități marcante pentru Municipiul Toplița, în stânga Cardinalul Iuliu Hossu și în dreapta Patriarhul Miron Cristea.

Foto nr. 5

Trebuia reabilitată fântâna arteziană, placându-se cu piatră și dotarea acesteia cu o sculptură metalică, ce trebuia să direcționeze apa în diferite forme.

La capătul aleii, amplasarea bustului Regelui Ferdinand I al României, pe un soclu de piatră.

Piațeta din fața cinematografului trebuia să fie amenajată ca un spațiu multifuncțional, având o zonă de relaxare și promenade, precum și o scenă permanentă pentru evenimente de mică anvergură.

Piațeta trebuia să aibă și elemente de iluminat, prin amplasarea unor stâlpi cu câte două surse de iluminat tip led.

De asemenea trebuia amplasat un logo cu numele municipiului Toplița, scris cu litere volumetrice, iluminate din interior, fiind realizate din policarbonat, pe un soclu de beton armat placat cu travertin..

Foto nr. 6

O precizare foarte importantă:

,,Acest parc este destinat să respecte, atât funcția de recreere, cât și funcția educațională, prin expunerea unor momente reprezentative din istoria României.”

Am redat aceste amănunte pentru ca toplițenii și alții care trec prin acest loc ce se dorește încărcat de glorie și istorie, să știe ce trebuia să existe în mult trâmbițatul și supramediatizat ,,Parcul Centenarului, de către primarul Platon Stelu, cu luni bune înainte de 1 Decembrie 1918.

Suntem la începutul lunii noiembrie 2019 și Parcul centenar încă nu este finalizat.

Din ,, Parcul Centenarului” s-a ales, cel puțin până în acest moment, un vis de forță, festivist și îndrăzneț al primarului Platon Stelu, trâmbițat din luna februarie a anului 2018 la importante manifestări și în mass-media, care trebuia terminat la  21 noiembrie 2018.

Foto nr. 7

Până în  Decembrie 2018 s-a executat mutilarea minunatului Parc Central, iubit de toplițeni și nu numai și transformarea acestuia într-un kitsch veritabil, după vocația de constructor a primarului!

Acel ,,Arc de Triumf”, practic poarta de intrare în Parcul Centenar”, a fost placat cu cărămidă, în a doua parte a lunii noiembrie 2018 ( la – 16 grade Celsius!?), nu cu piatră cum scrie în Proiect?!. Atunci, câteva cărămizi au căzut și bun a fost Dumnezeu că nu s-au oprit în capul trecătorilor, pentru că acest loc, devenit periculos, nu a fost protejat, la început,  cu panouri provizorii sau alte dispozitive, conform Proiectului. (Fotografia nr.1); Un bust al regelui Ferdinand, amplasat fără nici o logică, fără să scrie nimic pe el,  măcar din respect pentru cei care nu sunt puși bine la punct cu istoria (Fotografia nr. 2); Mica scenă permanentă, străjuită de un WC ecologic, care pare a fi copia unui eșafod din evul mediu (Platformă construită în pieţe publice, pe care erau executaţi condamnaţii la moarte ) , la care îi mai lipsește doar spânzurătoarea.  (Fotografia nr. 3); Fântâna arteziană care a existat trebuia să fie placată cu piatră și dotată cu o sculptură metalică care să direcționeze apa în diverse forme,  (Fotografia nr.4); Am lăsat la urmă cel mai semnificativ exemplar din ,,Parcul Centenar”. Este un fel de zid pe care scrie în două culori ,,I LOVE TOPLIȚA”, în limba lui Shakespeare, de parcă Robin Hood, acest personaj original din folclorul englezesc, ar fi luptat pe meleaguri toplițene sau ar fi fost unul dintre artizanii Marii Uniri!?!?( Fotografia nr. 5)

Foto nr. 8

Mă întreb cu respect și totodată cu mare îngrijorare:

Oare, aici, la Toplița, Toplița Română, cum i se mai spune din respect, în  oaza de românism a județului Harghita, nu era mai potrivită limba lui Avram Iancu sau a lui Miron Cristea ?! (Fotografia nr. 5).

Oare, cine a comandat și plătit Proiectul, n-a avut și nu are nimic de spus?!

Aici,  într-un spațiu, cum se vede în fotografii,denumit ,,Parcul Centenarului”, încărcat de ,,istorie modernă și contemporană”, conducerea municipiului Toplița a invitat pe toplițeni la ,,tradiționala degustare românească de Ziua Naţională a României: 1 Decembrie 2018. Pentru degustarea românească, municipalitatea a pregătit nu mai puţin de o mie de porţii de sarmale şi de fasole cu ciolan afumat”.

Tot în acest cadru ,,adecvat” Centenarului s-a întâmplat și manifestarea intitulată „100 de ani, 100 de personalităţi topliţene”?! În cadrul ,,istoric”, numai potrivit unui asemenea eveniment, care se vede din fotografii, conducerea municipiului a înmânat diplome celor 100 de personalități toplițene, în viață?!

Foto nr. 9

Practic în acest loc încărcat de ,,istorie”, ,,Parcul Centenarului” s-au comemorat cei 100 de ani de la Unirea din 1918.

,,Parcul Centenarului” din municipiul Toplița a devenit, la ora actuală,  în data de 02 noiembrie 2019, un kitsch veritabil, ceva mai mult decât de prost gust.

S-ar putea, ca pe viitor, după Centenar, în Centenar+1 (1 Decembrie 2019), să iasă ceva frumos.

Să dea Dumnezeu!

Atunci, poate că n-ar fi lipsit de interes, ca cineva să se gândească și la o altă denumire, care să se potrivească cu momentul inaugurării. Pentru că  denumirea de ,,Parcul Centenarului” nu mai este actuală. Este perimată. Ar fi bine și drept să se numească ,,Parcul După Centenar” sau ,,Parcul Centenar +1 ori +2, depinde în ce an se termină amenajarea. Ori se poate găsi o altă denumire.

Foto nr. 10

Am aflat, mai târziu că mutilarea, până acum a Parcului Central al municipiului Toplița și transformarea în ,,Parcul Centenarului”, s-a făcut pe banii toplițenilor și costă aproximativ 450.000 de lei (fără TVA), fiind finanţat numai din fonduri locale?!.

Este interesant faptul că toplițenii plătesc și au plătit pentru mutilarea Parcului Central?! Să dea Domnul să nu fie așa și să iasă ceva frumos și educativ, cum se vrea?!

Era normal să nu se finalizeze această lucrare de vis a primarului, la termenul stabilit în contract, din moment ce prin șantier se plimbau, în multe zile bune de lucru, între doi, cinci, șapte constructori.

Foto nr. 11

Într-o zi, din octombrie 2018, erau doi muncitori, lângă o roabă întoarsă, unul aplecat spre mâniere și celălalt învârtea roata, la ore bune de lucru !?

Rețineți! Așa a arătat Parcul Centenarului din municipiul Toplița, în iarna 2018-2019. (Fotografiile de la nr. 6 la nr. 9)

În anul 2019, lucrările din ,,Parcul Centenarului” din municipiul Toplița, la ora actuală, continuă cu a doua echipă de constructori.

 

Suntem la începutul lunii noiembrie 2019, aproape de Centenar +1 și situația lucrărilor este aproape aceeași ca cele din  Decembrie 2018, poate puțin mai avansate.

Foto nr. 12

Priviți fotografiile realizate sâmbătă 02 noiembrie 2019 pe șantierul Parcului Centenarului din Toplița, județul Harghita.(Fotografiile de la nr. 10 la nr. 13)

Poate se împlinește visul Primarului, care vorbea cu mândrie la o manifestare importantă din municipiu,la 19 martie 2019, în sala de ședințe a Consiliului local, dacă își mai amintește, că nu e nici o problemă dacă Parcul Centenarului din Toplița va fi finalizat în cinstea unor importante evenimente istorice, europene, din anul 1919?!

Nu știm de unde, cum, prin ce metode și pentru ce, parcă a devenit o tradiție, ca și conducerea municipiului Toplița să atribuie lucrări importante, de valoare, unor firme care nu-și respectă obligațiile contractuale, pentru că nu este o noutate: Cinematograful s-a inaugurat la multe luni după termen; La izolarea termică a Blocului B, de pe strada Nicolae Bălcescu au lucrat câteva rânduri de constructori; Este mare scandal cu reabilitarea termică a Bl. F și D, Str N. Bălcescu și Bl B, str. Eroilor; La Parcul Centenarului, care trebuia să se finalizeze la 21 noiembrie 2018,  lucrează al doilea constructor!?

Foto nr. 13

Mai sunt și alte exemple!?.

Nu mai amintim de PARAMETRI CALITATIVI?!

 

VASILE GOTEA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy