Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Székely Nemzeti Tanács és a székely inkompetencia felvonulása

Indulásból leszögezzük, hogy tiszteletben tartjuk mindazok törekvéseit, akik autonómiát szeretnének Románia intézményeival szemben, ugyanis az ország minden megyéjében vannak olyanok, többségében románok, akik autonómiát, központosítás mentességet és függetlenséget szeretnének a román állam intézményeivel szemben, különösen az adóhatóságokkal, amelyek valósággal kirabolnak, elvéve a kereseted nagy részét.

De térjünk vissza a témánkhoz, a nagy felvonuláshoz, amelyet székelyföld autonómiájáért szervezett a magát Székely Nemzeti Tanácsnak nevező valami. Sajnos, azok többsége, akik látták a tüntetést, és itt a románokra és a józangondolkodású magyarokra is gondolunk, kinevették a szervezők inkompetenciáját.

Hogyan szervezhetsz csak magyar jelszavakkal tüntetést, amellyel a román nemzetiségű hatóságokat akarod megszólítani? Mennyire szűklátókörűnek kell lenni, hogy a tüntetés üzenetét nem annak a nyelvén mondod el, akivel meg akarod értetni? Másként csak időpazarlás az egész.

Miként lehet, hogy nagyrészt csak magyar nyelvű sajtó hivatalos a felvonulásról tudósítani, mikor azt akarják, hogy az üzenet a románokhoz jusson el?

Hogyan nevezheted magad etnikai, vagy tudomisén milyen tanács vezetőjének, azt kérve a magyaroktól, hogy vonuljanak utcára az autonómiáért, de nem bíztatod őket, hogy tüntessenek a rossz kórházi körülmények, a siralmas fizetések és nyugdíjak, a munkahelyek hiánya, és egyéb fontos dolgok miatt.

Megengedem magamnak azt a véleményt, hogy nagyon sokan ezen vezetők közül hamis vezetők, akik botránykeltésre uszítják a magyar lakosságot, hogy aztán saját maguknak szerezzenek előnyöket ebből, a román állami rendszer részéről. „Szeretnétek, hogy többé ne tüntessünk az autonómiáért és ne vigyük az embereket az utcára? Akkor adjatok nekünk egy miniszteri posztot, néhány államtitkárit és vagy 200 vezetői tisztséget a decentralizált közszolgálatoknál”- egy ehhez hasonló egyezséget képzelek el.

Ha a magyar vezetők valóban a magyarok oldalán állnának, elsősorban a Hargita megyei kórházakban uralkodó állapotok elleni tüntetésre bíztatnák a népet, munkahelyek miatt tüntetnének az emberek, a Hargita, Kovászna és Maros megyéket fojtogató korrupció elleni tüntetéseket láthatnánk. A magyarok számára az autonómiánál sokkal fontosabb dolgokért látnánk tüntetéseket.

Számos magyar emberrel beszélgettem, talán százakkal is. És becsületszavamra mondom, egyikük sem az autonómiát, vagy valamilyen zászlót említett számára legfontosabb dologként. 99%-uk a romániai magyar politikai osztály körében elharapózott korrupció miatt aggódik, azzal vádolva magyar politikusokat, hogy mindent saját érdekből tesznek. Mindannyian munkahelyeket szeretnének, tisztességes fizetéseket, jó egészségügyi rendszert, de vezetőik semmit nem tesznek a nép érdekében. Inkább szegénységben és butaságban tartják őket, hogy manipulálhatók legyenek.

Iosub Robert
2 comentarii la “A Székely Nemzeti Tanács és a székely inkompetencia felvonulása

 1. Sebők Mihály

  Tisztelt Isub Robert úr, ön székely inkompetenciáról beszél amikor a román központi hatalom évszázadok óta a tradicionálissá vált inkompetencia fogja! Talán nem is volt soha kompetens mivel valamilyen átok folytán az erénytelenek kerültek hatalomra. Lásd a történelmi tényeket, miszerint idegen uralkodói házakból voltak kénytelenek országvezetőket behozni! Még így is a román államok megalakulásuk óta a korrupció, félrevezetés és a szegénység melegágyai voltak!
  Száz éve folynak ellenünk az asszimilációs, elnyomó és megfélemlítő intézkedések amik jelek szerint nem fognak megszűnni!
  Ezek már elegendő okok arra, hogy saját sorsunkon változtassunk. Miért kellene velük együtt sínylődni nekünk őshonos népnek. Változtatni csak úgy tudunk, ha önrendelkezés teremtünk önmagunknak. Most elmondok önnek egy olyan példát amelyek szenttanúja voltam:
  Egy száztagú birkanyáj megrettent valamitől és egymást taszigálva a sziklák fele rohantak és úgy ahogy a birkáknál szokás egymást a mélybe taszították! Öt híján mind odavesztek, ez, az öt (pontosan az öt százalék), ösztönszerűen megtorpantak a sziklán majd félreálltak! Miért nem állhatunk mi is félre egy keveset, csak annyira, hogy megmaradjunk, magyarnak?

  Válasz
 2. Sebők Mihály

  Zică-vasă cine ie incompetent? Cel care nu reuşeşte timp de secole să prezinte poporului său un trai european şi o guvernare paşnică, civilizată?
  Or, care care vrea să încerce prin libertate, autoconducere democratică aceste favoare; Nu sîntem sclavi, sîntem băştinaşii acestei teritorii şi avem dreptul la o viaţă normală!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.