Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az elnök által bejelentett kemény intézkedések: iskola online, kötelező maszk, munka otthonról, minden szükségtelen tevékenységet bezárni

 

Klaus Iohannis elnök részt vett a kormány csütörtök esti ülésén. Az ülés megnyitójában Klaus Iohannis elnök kijelentette, hogy a világjárvány alakulása aggasztó Romániában.

“Csaknem 10.000 új esetünk volt. Sokan, túl sokan meghaltak. Nagyon reálisaknak kell lennünk. Erős intézkedésekre van szükség a világjárvány terjedésének ellenőrzéséhez. Az eddig hozott intézkedések már nem elégségesek.

Olyan országos intézkedésekre van szükség, mint például az összes iskola online módra való áttérése, távmunkára való áttérés, mind magán, mind az állami szektorban, ahol csak lehetséges, az üzleteket legkésőbb 21 órakor be kell zárni, az éjszakai forgalmat korlátozni, be kell tiltani a köz- és magánrendezvényeket, be kell zárni a vásárokat és a piacokat, az ország egész területén kötelezővé kell tenni a maszk viselését nyilvános helyeken és munkahelyeken, bent, vagy a szabadban. A cégeknek módosítaniuk kell működési ütemtervüket, ideértve a távolsági tömegközlekedést is.

Lehetőséget kell adnunk az orvosoknak, hogy kezeljék a súlyos eseteket a kórházakban, folytatni akarjuk a gazdasági tevékenységet, nem a román gazdaságot akarjuk bezárni, hanem az embereket megvédeni, és továbbra is működjenek. Azt akarjuk, hogy a románok a lehető legszokásosabban folytassák életüket, csakhogy világjárvány van, és ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Ugyanakkor a választási kampány nagyon különleges és szigorú feltételek mellett kezdődik, és a szavazás következik. Garantálnunk kell, hogy a választásokat a lehető legjobb körülmények között szervezzék, ez pedig lehetséges. A helyi választásokon már bebizonyítottuk. A nyilvános térben sok vita folyik arról, hogy egy világjárványban miként lehet választásokat tartani.

Nagyon világosan mondom: a demokráciát nem lehet zárójelbe tenni, a demokráciát garantálni kell, és azt a szabad választások garantálják, az erős nemzetek pedig válság idején is elkötelezettek a demokratikus választások mellett. Mi lehetne jobb példa, mint a néhány órája lezajlott választások az USA-ban. Ott a régi hagyományokkal konszolidált demokráciát láthatjuk, hogy a választásokat hogyan kezelik válság idején. Ott naponta csaknem 100.000 új eset áll fenn, mégis megszervezték és rekord jelenlét volt. Fegyelmezetten, távolról, maszkkal voltak és úgy választottak… Ezt a válságot együtt éljük át ”- mondta az elnök.

Ludovic Orban miniszterelnök megemlítette, hogy az elnök által meghatározott intézkedéseket a kormánynak át kell ültetnie, ezeket hétfőtől alkalmazzák. “Arra kérem a minisztereket és az intézmények vezetőit, hogy legyenek határozottak és maximálisan elkötelezettek végrehajtásukban, mert alapvető fontosságú, hogy az intézmények példaként szolgáljanak” – mondta Orban.

Forrás: ZiarPiatraNeamt.RO

dolinex


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük