Megkezdődött a barna medve, farkas, hiúz és vadmacska állományának felmérése Hargita megyében

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Környezetvédelmi, Vízűgyi és Erdészeti Minisztérium kezdeményezésére, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség irányításával zajlik Hargita megyében a szigorúan védett vadállatok – barna medve, farkas, hiúz és vadmacska – állományának felmérése a 2016-os évre.

A vadásztársulatok vezetőivel történt egyeztetést követően a terepmunkák március 30-április 29 között zajlanak.

A vadszámlálási eljárás szerint, a terepen való felmérést vegyes csapatok végzik. Ezekben részt vesznek a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség és a vadásztársulatok képviselői, valamint csatlakozhatnak különböző kutatóintézetek, egyetemek, civil szervezetek és a Környezetvédelmi Őrség képviselői is. Abban az esetben, ha a vadászterület természetvédelmi terület is egyben, a vadállomány felmérésében részt kell vennie az adott természetvédelmi terület kezelőjének is.

A vadszámlálás vadászterületenként valósul meg és az adatok összesítésére vadásztársulatonként kerül sor. A felmérést és az adatösszesítést külön fogjuk elvégezni a  természetvédelmi területek esetében.

Az idei vadszámlálási eljárás újdonsága az úgynevezett „transzekt” módszer, ami egy-egy vadászterület négyzetrácsos (100 km2) kijelölését jelenti, és minden négyzetrácsban 3 darab 3 km-es hosszúságú szakaszon vizsgáljuk meg a nagyvadak számát.  Ezenkivül a vadszámlálás hagyományos módszerekkel is történik, délután, estefele az etetők közelében lévő magaslesekről számláljuk a vadakat, napközben pedig a vadcsapások mentén, nyomolvasás alapján végezzük a felmérést.

A Hargita megyében élő medvék, farkasok, hiúzok és vadmacskák számára vonatkozó adatokat 2016 május 20-ig összesítjük.

Az érdekeltek bővebb információkért forduljanak a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség természetvédelmi irodájához, Csíkszereda, Márton Áron utca 43, tel: 0266-371313.

Domokos László József                                                                        Kósa Ildikó

           igazgató                                                                                        tanácsadó

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy