Membrii echipei Salvamont Ciuc și Vlăhița au încheiat primul modul, cel de pregatire medicală la Centrul National de formare profesională din Padina

0

Articol disponibil în: Română

Atmosfera deosebita de lucru la Centrul National de formare profesională pentru salvatorii montani din Padina masivul Bucegi unde s-a încheiat primul modul, cel de pregatire medicală .

Începând din data de 16 februarie până pe 3 martie, se va desfășura o amplă activitate de formare, pregătire profesională și evaluare a salvamontiștilor din întreaga țară, organizată de către Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, autoritate competentă în formarea profesională și singura instituție abilitată legal pentru pregătirea, atestarea și re-atestarea salvatorilor montani în România.

Peste 150 de salvamontiști debutanți, aspiranți sau avansați din întreaga țară, vor participa la acțiunile ce se vor organiza la Centrul Național de formare profesională Salvamont Padina, masivul Bucegi.

Membrii echipei Salvamont Ciuc și Vlăhița la Școala Națională Salvamont

Ciclul oficial de pregătire si evaluare al unui salvator montan se desfășoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore de pregătire în centrul de pregătire județean sau local al echipei din care face parte și alte 360 de ore, în patru sesiuni, două sesiuni de vară și două de iarnă, pe nivelurile “debutant” , “aspirant” și “avansat”. După parcurgerea și absolvirea acestor etape, cursantul susține un examen de atestare, în urma căruia primește certificarea legală că poate profesa ca salvator montan, certificare pe care este obligat să o reconfirme prin susținerea unui examen de reatestare la fiecare trei ani. După obținerea atestatului profesional, salvatorul montan poate opta si pentru alte specializări specifice: conductor câine avalanșă, operator aero sau scafandru pentru lacurile alpine.

Școala de salvare montană din România este una dintre cele mai bine cotate la nivel european, programa de pregătire este adaptată permanent la ultimele descoperiri și cercetări în domeniu și la recomandările celor doua mari foruri internaționale care se ocupă de salvarea montană, CISA – Comitetul Internațional de salvare Alpină și FIPS – Federația Internațională a Patrulelor de Schi, în care Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România este membră. Contribuția noastră în acest domeniu este recunoscută și apreciată, România fiind prima țară la nivel european, care a reglementat și oficializat această profesie. Acest lucru a atras atenția și unor structuri de salvare din alte țari care au solicitat pregătirea de salvatori sau instructori în cadrul Școlii Naționale Salvamont, în acest an doi salvatori din Serbia fiind înscriși la cursurile pentru salvatori avansați, iar o grupă de salvatori montani italieni vor participa le sesiunile de evaluare finală.

Pe lângă corpul de instructori, monitori și evaluatori ai Salvamont România, la buna desfășurare a acestor sesiuni de formare profesională își aduc contribuția Departamentul pentru Situații de Urgență, Centrul de pregătire SMURD, care vor asigura pregătirea medicală și Inspectoratul General pentru Aviație, care va susține cursurile de salvare cu elicopterul .

Anual, reușesc să parcurgă și să promoveze formele de pregătire profesională circa 60 de noi salvatori montani, în acest moment în țara noastră activând un număr de peste 800 de salvatori montani atestați, dintre care peste 300 sunt salvatori montani angajați.

In anul 2018 salvamontiștii au fost solicitați să intervină la 5.919 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical(+13% față de anul 2017), acțiuni în care au fost salvate un număr de 7.066 de persoane(+ 8%).
Dintre aceste acțiuni, un număr de 3.790 de intervenții au avut loc în sezonul de iarnă (+34%), 3.144 pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă(+47%), 646 acțiuni iarna(-6,9%), în afara domeniilor schiabile, restul de 2.129 acțiuni înregistrându-se în sezonul de vară(-11,7%). Dintre acestea, 2.358 cazuri au fost predate, pentru transport către unitățile medicale specializate, serviciilor de Ambulanță sau SMURD(+17%), 31 de cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV(+14%), iar 38 de cazuri au fost predate serviciului de medicină legală(-13,6%).

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy