Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Mesaj al structurilor MAI din județul Harghita cu ocazia Sărbătorilor Pascale și Duminica Floriilor

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Román nyelvű változata van. A megtekintő kényelméért az alábbi tartalom alternatív nyelven jelenik meg. Rákattinthat a linkre az aktív nyelv módosításához.

INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ „OLTUL” AL JUDEȚULUI HARGHITA

În acest sfârșit de săptămână, credincioșii catolici vor sărbători Paștele Catolic, iar cei ortodocși Duminica Floriilor, prilej cu care, salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Oltul” al județului Harghita vor monitoriza permanent dinamica intervențiilor la nivel județean, iar la nevoie vor fi dispuse măsuri imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns, în sprijinul cetățenilor. Astfel, având în vedere avertizările meteorologice de vreme severă pentru județele vecine din Moldova, pentru gestionarea în cele mai bune condiții a potențialelor efecte și eficientizarea misiunilor de răspuns, s-a dispus măsura trimiterii în sprijin a 2 echipaje de pompieri harghiteni cu o autospecială pentru transport victime multiple și o șenilată. În acest sens, recomandăm populației să adopte un comportament preventiv și să urmărească la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.
Pompierii harghiteni sunt pregătiți să intervină pentru acordarea asistenței medicale, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții. Răspunsul la urgențele medicale va fi asigurat prin intermediul echipajelor SMURD, care vor asigura primul ajutor medical și transportul persoanelor aflate în dificultate la unitățile spitalicești. Premergător acestui weekend, inspectorii de prevenire au efectuat controale tematice, la lăcașurile de cult din județul Harghita, unde se preconizează participarea unui număr mare de credincioși. Personalul Inspecției de Prevenire a avut în atenție respectarea condițiilor de securitate la incendiu, dotarea cu mijloace de primă intervenție pentru stingerea incendiilor, dar și modul de amenajare a spațiilor și a locurilor folosite pentru arderea lumânărilor, pe timpul slujbelor religioase.

Pentru evitarea producerii unor incidente și pentru a nu deveni victime ale incendiilor este necesar respectarea unor reguli și anume:
& Accesul credincioșilor în incinta lăcașurilor de cult se permite în limita capacității bisericii, în scopul evitării producerii de accidente;
& Parcarea autoturismelor persoanelor care participă la slujbele religioase cu public numeros se face astfel încât să nu blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenție ale serviciilor profesioniste sau voluntare pentru situații de urgență la un eventual incendiu;
& Este important ca lumânările sau candelele aprinse să fie așezate într-un suport incombustibil (exemplu: într-o farfurie cu puțină apă) și să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile;
& În nicio situație, nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate și nu adormiţi cu lumânările aprinse; nu le lăsați la îndemâna copiilor;
& Este bine să acordați o atenție sporită persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor sau candelelor aprinse, astfel încât să fie evitate situațiile în care viața sau bunurile pot fi puse în pericol.
Ne dorim să vă bucurați de aceste sărbători, fără evenimente neplăcute ce vă pot pune viața în pericol.

Personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Oltul” al judeţului Harghita urează credincioșilor catolici Paște Fericit, iar credincioșilor ortodocși, Florii binecuvântate și La Mulți Ani tuturor celor care poartă nume de flori!

INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN HARGHITA

În perioada celor două mari sărbători creștine, Paștele Catolic și Floriile Ortodoxe, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita vor fi la datorie pentru menținerea ordinii și liniștii publice, protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor, a patrimoniului, precum și pentru prevenirea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială.
Prioritatea polițiștilor va fi prevenirea și combaterea oricăror evenimente de natură a afecta liniștea și siguranța cetățenilor, precum și asigurarea intervențiilor rapide în cazul unor sesizări privind comiterea de fapte antisociale.
Polițiștii Serviciului Rutier vor acţiona pe arterele de circulaţie de pe raza judeţului Harghita pentru a preveni evenimentele rutiere negative și asigurarea fluenței traficului rutier.

Pentru ca petrecerea Sărbătorilor să fie liniștită, polițiștii vă îndeamnă să țineți cont de următoarele recomandări:
– Când mergeți la cumpărături, în locuri aglomerate, nu vă lăsați portofelul, geanta sau borseta, în care vă țineți bani sau alte valori, nesupravegheate;
– Nu lăsați la vedere în autoturismele parcate, obiecte tentante: telefoane mobile, pungi de cadouri, genți, laptopuri, dar nici bani sau acte;
– Aveți grijă de bunurile pe care le aveți asupra dumneavoastră;
– Dacă părăsiți localitatea asigurați-vă că locuința este încuiată iar ferestrele sunt închise și rugați o persoană de încredere să țină sub observație casa în perioada cât lipsiți;
– Conducătorii auto care se deplasează, la Slujba de Înviere sau la cea de Florii, să parcheze autoturismul astfel încât să nu blocheze căile de acces, atât pentru cetățeni cât și pentru autospecialele de intervenție;
– Nu vă urcați la volan după ce ați consumat băuturi alcoolice sau alte substanțe interzise, chiar dacă vă simțiți în stare să conduceți;
– Dacă intenționați să vă deplasați cu autoturismul informați-vă de starea vremii înainte și asigurați-vă că acesta poate fi folosit în siguranță;
– Nu lăsați copiii, persoanele vârstnice sau animalele de companie nesupravegheate;
– Respectați întotdeauna indicațiile polițiștilor;
De asemenea, atât pentru conducătorii auto cât şi pentru toţi cetăţenii, în situaţii în care există riscuri şi vulnerabilităţi ce pot afecta liniştea şi siguranţa, vă rugăm să apelaţi Poliţia, prin Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita urează tuturor creștinilor de rit catolic să aibă parte de un Paște Fericit, cu bucurie, armonie şi pace.

CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE ȘI CONSILIERE ANTIDROG HARGHITA

În contextul sărbătorilor Floriilor Ortodoxe și Paștelui Catolic, specialiştii centrului vor desfășura, la nivelul județului, activități de informare şi conștientizare cu privire la efectele și riscurile consumului de droguri și de promovare a modalităţilor de petrecere a timpului liber într-un mod sănătos.
Astfel, în această perioadă, vor avea loc acțiuni preventive și de informare antidrog, adresate persoanelor aflate în zonele de agrement, în locurile de cazare și în spațiile recreaționale de petrecere a timpului liber, în centrele de protecție ale DGASPC, dar și persoanelor care participă la evenimente cultural-artistice și manifestări religioase.
De asemenea, personalul angajat al unităților de cazare, restaurantelor, teraselor și barurilor va beneficia de sesiuni de informare în domeniul prevenirii consumului de droguri, iar în incinta acestor spații vor fi afișate, la loc vizibil, datele de contact ale Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Harghita .
Pentru că această perioadă coincide și cu debutul vacanței școlare pentru elevi, Agenţia Naţională Antidrog le recomandă adolescenților și tinerilor să evite tentațiile nesănătoase şi să se implice în activităţi cât mai diverse de petrecere a timpului liber, să manifeste prudență în relațiile cu persoanele necunoscute, să comunice deschis orice problemă cu care se confruntă legată de consumul de droguri și să apeleze la ajutorul părinţilor, prietenilor apropiaţi, persoanelor de încredere sau specialiştilor, pentru rezolvarea acesteia.
Părinţilor le recomandăm să petreacă mai mult timp cu copiii lor, să fie atenţi la modificările de comportament şi dispoziţie, să acorde o atenţie sporită prietenilor acestora, atât din viața reală, cât și din mediul virtual, să se implice în activităţi comune de petrecere a timpului liber și să comunice eficient, pentru a oferi copiilor un sprijin real în fața problemelor.
Toate aceste activități preventive fac parte din campania națională ”Consumul de droguri ne privește pe toți!”, inițiată de Agenția Națională Antidrog la începutul lunii aprilie a.c.
Agenţia Naţională Antidrog reamintește faptul că oferă gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.
Persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0800 870070, să se adreseze direct centrului de prevenire, evaluare și consiliere antidrog sau să sune la numărul unic de urgenţă 112, dacă starea de sănătate se agravează.
Adolescenții care au o problemă legată de consumul de droguri pot accesa programul de consiliere psihologică ”SAFE SPACE”, la nr. de telefon 0752.79.16.47 sau la Telefonul Copilului 116111.

Vă dorim sărbători liniștite alături de cei dragi!

INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEȚEAN HARGHITA

Jandarmii harghiteni vor fi prezenți în zonele unde vor avea loc manifestări prilejuite de Sărbătorile Pascale, ale credincioșilor de rit catolic și nu numai, dar și Duminica Floriilor, a credincioșilor de rit ortodox.
Chiar dacă vremea de afară nu e în concordanță cu sărbătorile ce urmează în acest sfârșit de săptămână pentru creștinii din județul nostru, Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita va asigura măsurile de ordine și siguranță publică la manifestările religioase ce vor avea loc pe raza județului Harghita.
Vom acționa independent sau în sistem integrat, având ca misiune siguranța dumneavoastră, prevenirea și combaterea faptelor antisociale, dar și intervenția în caz de nevoie, pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice.
Totodată, jandarmii montani sunt pregătiți să intervină în stațiunile Băile Tușnad, Harghita Băi, Lacu Roșu, Borsec, Praid și pe traseele montane din apropiere, dar și să ofere informații utile turiștilor ce se vor deplasa în zona montană a județului.
Pentru a evita producerea unor situații neplăcute, vă reamintim că este necesar să respectați regulile de siguranță, să vă echipați corespunzător zonei montane, să vă informați cu privire la prognoza meteo și să nu vă aventurați pe traseele turistice după lăsarea întunericului și mai ales singuri.
Vă recomandăm să nu vă implicați în acțiuni care pot tulbura ordinea și liniștea publică, iar dacă vă aflați într-o situație dificilă sau sunteți martorii unor fapte antisociale, solicitați ajutorul jandarmilor aflați în dispozitiv, sau prin apelarea numărului de urgență 112.
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita sprijină derularea acestor manifestări tradiţionale, asigurând protecţia cuvenită cetăţenilor şi participanţilor la evenimente, astfel încât sărbătorile să fie cu adevărat prilej de bucurie şi linişte.

În numele jandarmilor harghiteni vă urez sărbători în liniște și siguranță!
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.