Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Mesajul Prefectului din Harghita, la 142 de ani de la jertfirea a peste 10.000 de ostași pentru Independența de stat a României

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Román nyelvű változata van. A megtekintő kényelméért az alábbi tartalom alternatív nyelven jelenik meg. Rákattinthat a linkre az aktív nyelv módosításához.

”În urmă cu 142 de ani, pe 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta. Independenţa României a fost câştigată cu jertfa a peste 10.000 de ostaşi.

Mai bine de o jumătate de secol mai târziu, pe 9 mai 1945, românii au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich.

Omagierea ostaşilor care şi-au dat viaţa pentru înfrângerea fascismului, trezeşte si astăzi cele mai alese sentimente în rândurile oştirii şi a populaţiei civile, care iartă, dar nu uită jertfele bunicilor şi părinţilor noştri pentru apărarea pământului românesc, de aceea, mă înclin cu recunoştinţă în faţa veteranilor de război şi aduc un pios omagiu celor care au adus sacrificiul suprem pe câmpurile de luptă, de-a lungul timpului.
9 mai este ziua când serbăm şi Ziua Europei. În urmă cu 69 de ani, ministrul de Externe al Franţei, Robert Schuman, a propus Germaniei, dar şi altor state, să pună bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii.

Cele şase state de atunci, au decis să edifice o comunitate economică, bazată pe libera circulaţie a bunurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor şi, în 1957, prin Tratatul de la Roma, au înfiinţat Comunitatea Economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi. În prezent, ziua de 9 mai a devenit un simbol european care, alături de drapel, imn, motto şi moneda unică (euro), identifică entitatea politică a Uniunii Europene. Steagul, cu cele 12 stele, asezate în cerc, pe un fond albastru, înseamnă unitatea şi identitatea popoarelor Europei. Cercul reprezintă solidaritatea şi armonia, iar stelele, în număr de 12, reprezintă perfecţiunea. Astăzi, ca cetăţeni europeni cu drepturi depline avem obligaţia să apărăm valorile europene, să trecem peste unele mentalităţi învechite, să ne comportăm ca adevăraţi europeni, pentru o convieţuire paşnică şi pentru un respect reciproc.

Este momentul ca fiecare dintre noi să ne schimbăm atitudinea şi să înţelegem rolul nostru în noul context. La Mulţi Ani, cetăţenilor harghiteni europeni! La Mulţi Ani, Europa! La Mulți Ani, România!”
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.