Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Vitéz Mihály a román nép mártírja és hőse, május 27-én lenne az ünnepe. A törvényjavaslatot elfogadta a Szenátus

Foto: Worldcometomyhome.Blogspot.com / Carte poștală ilustrată de Valentin Tănase

Szerdán fogadta el a Szenátus azt a törvényjavaslatot, amely Vitéz Mihályt a román nemzet mártírjává és hősévé avatná, és május 27- én lenne az ünnepe. A szenátorok telefonon szavaztak 110 mellette és 23 tartózkodó szavazattal, közli a Szenátus weboldala.

„A román nép mártírjává és hősévé nyilvánítjuk Vitéz Mihályt, Havasalföld, Moldva és Erdély fejedelmét, a román nép első egyesítésében játszott jelentős szerepéért, bátorságáért és áldozatáért”- írja a törvénytervezet szövege. Az uralkodó emlékének dátumát annak az időpontnak a megjelölésére választották, amikor a a három románok lakta terület első politikai egyesítését létrehozta.

A jogszabály szerint május 27-én a központi és helyi hatóságok, valamint más intézmények közpénztámogatással, tudományos és kulturális rendezvényekkel adózhatnak a fejedelem emlékének. A közszolgálati televízió és rádió szintén műsorára tűzhet ezen a napon Vitéz Mihállyal kapcsolatos tematikájú programokat.

A javaslatot továbbították a Képviselőháznak, amely a döntéshozó szerv.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük