Mii de persoane au participat la tradiționalul pelerinaj de Rusalii de la Șumuleu Ciuc

0

Articol disponibil în: Română

Aproximativ 40.000 de persoane au participat sâmbătă, 22 mai, la Şumuleu Ciuc, la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice, organizatorii luând măsuri pentru ca acesta să se desfăşoară în condiţii de siguranţă.

În paralel, în curtea spitalului din localitate, s-a desfășurat şi un maraton al vaccinării, unde au fost administrate vaccinurile Pfizer şi Johnson&Johnson.

La ora 10:00, Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, a fost purtat de mai multe persoane, din faţa bisericii spre altarul în aer liber din şaua muntelui Şumuleu, iar la ora 12:30, episcopul auxiliar de Alba Iulia, Kerekes Laszlo, a oficiat Liturghia de Rusalii.

Slujba a fost transmisă online, dar şi de televiziunea Duna, din Ungaria, şi de Radio Maria.

Organizatorii au pus  la dispoziţie rute de acces diferite pentru pelerini, în funcţie de regiunea geografică din care vin, pentru a nu se produce aglomeraţie pe rutele principale, iar în şaua dintre muntele Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, unde a fost oficiată slujba religioasă, participanţii au fost repartizaţi pe sectoare, identificate prin culori, tot în funcţie de zona din care provin.

De asemenea, la eveniment au fost prezenţi peste 150 de voluntari, care au ajutat participanții să își  găsească locul amenajat pe regiuni.

Pentru buna desfăşurare a evenimentului au fost mobilizaţi  jandarmi, poliţişti, pompieri, echipaje SMURD şi de la Serviciul de Ambulanţă, salvamontişti sau voluntari de la Crucea Roşie.

Totodată, Primăria Miercurea Ciuc a impus mai multe restricţii de circulaţie pe străzile din oraş aflate în apropierea locului pelerinajului, în contextul numărului mare de pelerini aflați în zonă.

Slujba de Rusaliile Catolice a avut loc în catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc, unde se află statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, accesul în interior nefiind permis. În curtea bisericii s-au adunat totuşi numeroşi credincioşi, iar unii dintre ei au urcat până în şaua muntelui Şumuleu şi au ascultat de acolo slujba de Rusalii, în faţa altarului în aer liber, de la care nu oficia niciun preot.

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în Biserica Franciscană.

*****

În 1556, principele Ioan Sigismund a încercat prin forţă să impună secuilor religia unitariană. Tradiţia spune că el a fost învins în luptă chiar în ziua de Rusalii, cu ajutorul rugăciunilor femeilor şi copiilor adăpostiţi în mănăstirea franciscană, unde s-au rugat Fecioarei Maria pentru victorie în timpul bătăliei. De atunci, credincioşii romano-catolici rememorează acest miracol şi se închină la statuia Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană, care a împlinit jumătate de mileniu de când a fost sculptată şi care este considerată făcătoare de minuni.

Pentru a respecta tradiția, veche de secole, mulți parcurg  pe jos distanțe mari, zeci sau chiar sute de kilometri şi spun că nu simt oboseala şi nici durerea. Vor doar să ajungă pe muntele sfânt Şumuleu, să se roage Maicii Domnului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy