Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Fejlesztési Minisztérium felszámolja az építkezés terén akadályokat gördítő kasztot

Cseke Attila fejlesztési miniszter rendeletet hagyott jóvá, amely megszünteti az építkezési szaktanácsadók és tervezési ellenőrök egyeduralmát, ezzel egyszerűsítve az engedélyeztetés folyamatát.

Az építkezési szaktanácsadók és tervezési ellenőrök feladata többek között ellenőrizni az épületek szerkezeti biztonságát és a tűz- és földrengés-biztonsági előírások betartását. A tervrajzokat csak ők hagyhatják jóvá, az építkezések nem haladhatnak nélkülük, az országszerte jelenleg, különböző szakterületeken engedélyezett szaktanácsadó több mint fele 70 év fölötti, mondta a miniszter.  Kihangsúlyozta, hogy a jelenleg engedélyeztetett szaktanácsadók és ellenőrök hátráltatták az újak engedélyeztetését. „Az elmúlt években kevés vizsgát szerveztek az új szaktanácsadók és ellenőrök engedélyeztetése céljából, hiszen, a hatályos rendelkezések értelmében, a vizsgáztató bizottságot a jelenlegi szakértőkből kell összeállítani. Az új rendelet törli ezt a feltételt, és az eddigi, központosított vizsgaszervezéssel szemben nem csak a fővárosban, hanem Kolozsváron, Temesváron, Brassóban, Jászvásáron és Konstancán is vizsgát kell kiírni” – mutatott rá Cseke Attila.

Az új miniszteri rendelet értelmében kötelező lesz idén egy, majd évente két vizsgát szervezni, továbbá a vizsga rácstesztes lesz, a szóbeli vizsgát törölték, Ez utóbbi egy eszköz volt a szubjektív elbírálásra, mondta a miniszter.

A vizsga időpontját legkésőbb 45 nappal előtte ki kell hirdetni. A jelentkező ellenőrök és szaktanácsadóknak legalább 8, illetve 12 év tapasztalattal kell rendelkezniük, amennyiben legalább 3, illetve 4 évig dolgoztak építkezési tervrajzkészítéssel.

A miniszter rámutatott, hogy jelenleg csak 18 tűzvédelmi szakértőt tart nyilván a minisztérium Bukarestben, és 23-at az ország többi részében, 24 megyében nincs tűzvédelmi szakértő.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.