Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Fejlesztési Minisztérium egyszerűbb, hatékonyabb szabályozásokat javasol az építkezés terén

Egyszerűsödnek az építkezésekre vonatkozó szabályozások – jelentette be Cseke Attila fejlesztési, közmunkálati- és közigazgatási miniszter. Rámutatott, hogy 589 jogszabály van érvényben, amelyek közül néhány nagyon régi (a legrégebbi 1970-ből származik).

“A szabályozás nem felel meg a jelenlegi valóságnak, és változtatásokat igényel. 44 olyan szabályozást azonosítottunk, amelyeket prioritásként módosítani kell. Ebben az értelemben egy munkacsoportot hoztunk létre, amelynek feladata egyszerűbb és hatékonyabb rendelkezések kidolgozása az építkezések területén, valamint ezeknek a normáknak a folyamatos frissítése ”- húzta alá Cseke Attila.

A szakterületre vonatkozó szabályozásnak összhangban kell lennie az Európai Unióban hatályos nemzetközi szabályokkal – fejtette ki, hozzátéve, hogy a tűzbiztonsági jogszabályokat felül kell vizsgálni mind az oktatás területén megvalósuló építkezések (bölcsődék, óvodák és iskolák) vonatkozásában, mind más területeken, tekintve, hogy több éve nem frissültek. Ugyanakkor az épületek energiahatékonyságára vonatkozó, egy évtizeddel ezelőtt elfogadott rendelkezéseket naprakésszé kell tenni annak érdekében, hogy a környezetvédelem szempontjából passzív zöld épületeket lehessen építeni.

A miniszter egyúttal bejelentette az óvodák építésére vonatkozó, 1997-ben elfogadott normatív rendelkezések naprakésszé tételét is, tekintve, hogy a kormányprogram szerint idén megkezdődik egy átfogó projekt új bölcsődék építésére.

“A fiatal családok támogatása érdekében kiépítjük a modern bölcsődék hálózatát, amely a mai valóságot tükröző szabályokra épül” – mondta Cseke Attila. Hozzátette, hogy a hatályos törvénynek 79 oldala van ebből 30 törlésre kerül, a többi rendelkezés módosul.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük