Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Pénzügyminisztérium 2022-es évi utolsó állampapír kibocsátása a lakosság számára

 

A Pénzügyminisztérium 2022. december 5-től, hétfőtől új, kizárólag lakossági célú állampapír-kibocsátást indít a TEZAUR és a FIDELIS Programon keresztül.

TEZAUR program

Hétfőtől, december 5-től kezdődően a polgárok TEZAUR állampapírokba fektethetnek be, amelyek lejárata 1 és 2 év, éves kamata pedig 7,65%, illetve 7,80%. Az állampapírok névértéke 1 lej, dematerializált formában.

Az állampapírok megvásárolhatók:

– 2022 december 5-19 között online olyan fizikai személyek által, akik regisztráltak a privát virtuális térbe (SPV). Online végezhető műveletek: számlanyitás a befektető nevére a kiválasztott kincstári egységnél, TEZAUR állampapírt jegyzése, utalás a befektető jegyzési számlájáról a nevére nyitott bankszámlára. Ezzel kapcsolatos további információk: Ghid tezaur online és Tezaur online (https://mfinante.gov.ro/web/trezor/tezaur-online );

– 2022 december 5-20 között az Állami Kincstár egységeinél

– 2022 december 5-19 között városon és december 5-16 között vidéken a Román Posta Vállalaton keresztül

A kamat éves, a tájékoztatóban meghatározott feltételek szerint fizetendő. Ugyanakkor a Tezaur Program keretében kibocsátott állampapírok átruházhatók és előre visszaválthatók. Egy befektető egy vagy több jegyzést is végrehajthat egy kibocsátásban. A befektetőknek csak a jegyzési időszak alatt, kérelem benyújtásával van lehetőségük a már megkötött jegyzéseket lemondani.

Államkötvényt vásárolhat minden személy, aki a vásárlás napjáig betöltötte a 18. életévét. A Pénzügyminisztérium által indított megtakarítási ajánlat beruházásából származó bevétel nem adóköteles.

Az állampapírok kibocsátásának eredményeként a Pénzügyminisztérium által kibocsátóként megszerzett forrásokat a költségvetési hiány finanszírozására és az államadósság refinanszírozására fordítják.

A kibocsátási tájékoztató és annak minden változása az alábbi oldalakon követhető: www.mfinante.gov.ro , www.posta-romana.ro .

FIDELIS program

A 18 éven felüli rezidens és nem rezidens magánszemélyek 2022. december 5-19. között a következő bankoknál jegyezhetnek a FIDELIS lejben és euróban meghatározott állampapírokra, amelyek a bukaresti értéktőzsdén szerepelnek: BT Capital Partners & Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D.- Groupe Société Générale és Alpha Bank.

A lejben kibocsátott államkötvények 1 éves, illetve 3 éves lejáratúak 7,65%-os, illetve 8,000%-os éves kamattal, euróban pedig 1 éves, illetve 2 éves lejárattal, 2,70%-os, illetve 3,70%-os évi kamattal.

A FIDELIS államkötvény névértéke lejben történő kibocsátás esetén 100 lej, eurós kibocsátás esetén 100 euró, a minimális jegyzési küszöb pedig 5000 lej, illetve 1000 euró.

A lakosságnak szánt állampapírokat a bankközi másodlagos piacon forgalmazott állampapírok szintjét meghaladó éves kamatlábbal fizetik. A FIDELIS állampapírok jegyzése során a közvetítő bankok díjat nem számítanak fel, a kamatból és árfolyamnyereségből származó bevétel nem adóköteles.

A korábbi lejáratú kibocsátások során kibocsátott TEZAUR vagy FIDELIS államkötvények tulajdonosai a lejáratkor újra befektethetik a kifizetetlen készpénzt az új kibocsátás jegyzésével.

A FIDELIS Programon belüli kérdéssel kapcsolatos pénzügyi feltételekről a Pénzügyminisztérium és a társintézmények honlapjain lehet tájékozódni (www.btcapitalpartners.ro ; www.bcr.ro ; www.brd.ro/mfp ; www.alphabank.ro ; www.bvb.ro  – FIDELIS program).

Kommunikációs, Közkapcsolati és Média Osztály
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.