Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Környezetvédelmi Minisztérium a jogszabályok megváltoztatására készül: az emberre veszélyt jelentő medvéket 24 óra alatt kilőhetik

 

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter csütörtökön (június 17-én) elmondta a Digi24-nek, hogy az általa vezetett minisztérium jogszabályváltozást készít elő, hogy az agresszív állatokat 24 órán belül ki lehessen lőni.

Idén tucatnyi medve megjelenésről számoltak be az emberek által lakott területeken. A medvék élelemért lemennek a falvakba, és az emberek panaszkodnak arra, hogy a hatóságok semmit sem tesznek háztartásaik védelme érdekében.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerint jogszabályváltozást készít elő, hogy a hatóságok azonnal beavatkozhassanak, ha egy medve többször támad.

“Nem szenzációról van szó. El kell fogadnunk a valóságot, és a legnagyobb hiba az lenne, ha tagadnánk azokat a bizonyítékokat, amelyek azt mutatják, hogy az elmúlt öt évben a medvék miatti 112-es hívások száma tízszeresére nőtt. 2016-hoz képest valószínűleg 2021 lesz az az év, amely ezt a tízszeres növekedést jelöli. Nem szenzációról beszélünk, hanem 5 év alatt leölt állatok ezreiről. Az elmúlt 5 évre statisztikáit készítettük, mert ez az az időszak, amelyben az emberi beavatkozás minimálisra csökkent, és amelyben a jelenség elharapózott ”- pontosított Tánczos Barna.

Két eljárás alkalmazásáról lesz szó: egy azonnali és egy megelőző.

Ami az azonnali eljárást illeti, a medvékkel kapcsolatos ilyen probléma bejelentésétől számított legfeljebb 24 órán belül néhány órán belül egy csendőrök és vadászok csapata az adott helyre megy, és a helyzettől függően fokozatosan közbelép: ha a medve első látogatása volt a helységben, az állatot elüldözik. Ha kiderül, hogy a látogatások megismétlődnek, át kell térni a nyugtatásra és az áthelyezésre, és ha az állat veszélyesé válik, támad, agresszív, akkor a megoldás az lesz, hogy kilövéssel “kivonják”.

Tánczos kifejtette, hogy a törvény által ma engedélyezett emberi beavatkozás csak megelőzésre szolgál, és nem rendelkezik azonnali beavatkozásról.

“Az eddig kiemelésnek nevezett eljárás az emberi élet és vagyon érdekében olyan eljárást jelent, amelynek során vis maior esetén a beavatkozás csak néhány hónap múlva valósul meg. Ez egy olyan eljárás a károk bizonyítására, amelyen keresztül sok intézménynek alá kell írnia, le kell bélyegeznie, jóváhagyásokat kell adnia “- mondta a miniszter.

Jelenleg a jogszabály módosítására vonatkozó rendelettervezetről a minisztérium szakosított osztályaiban folyik a vita, és nagy valószínűséggel a jövő héten eléri a végleges formát, a kormányülésen való előterjesztésre pedig júliusban kerülne sor.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.