Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Magyar miniszter: A határon át ingázó munkavállalók közlekedése ismét lehetővé válik a magyar-román határon

A határon átjáró munkavállalók közlekedése ismét lehetséges a magyar- román határon – mondta az MTI magyar hírügynökségnek szerdán a magyar külügyi és külkereskedelmi miniszter.

Sok más európai országhoz hasonlóan Magyarország és Románia is korlátozó intézkedéseket vezetett be a határokon, emlékeztetett a magyar diplomácia vezetője. Ezek az intézkedések teljesen jogszerűek és célja a magyarok és a románok védelme a koronavírusfertőzés gyors elterjedése ellen – magyarázta Szijjártó.

Ugyanakkor a két ország közötti határ közelében élő közösségek élete szorosan kapcsolódik egymáshoz, sok ember a határ másik oldalán dolgozik, és “az emberi egészség védelme mellett feladatunk a gazdasági működés lehető legjobb védelme” magyarázta a miniszter.

Ezért úgy döntöttek, hogy Romániával együtt olyan eljárást dolgoznak ki, amelyen keresztül a magyar- román határon átjáró munkavállalók szakmai célokra ingázhatnak a két ország között, ilyen eljárások már hatályban vannak Magyarország és Ausztria, illetve Magyarország és Szlovákia között, mutatott rá Szijjártó Péterre.

A miniszter szerint ez a határon át ingázó magyarok, a magyar és a román vállalatok, illetve a gazdaság érdekében áll.

A külügyminiszter arról számolt be, hogy a két rendőrség parancsnokai a lehető leghamarabb megállapodnak abban az időpontban, amelytől kezdődően a megállapodást végrehajtják, és azokról a határátkelőhelyekről, ahol érvényben lesz.

Szijjártó Péter azt is elmondta: román társával megállapodtak abban, hogy ismét lehetővé teszik az ingázást azok számára, akik a határtól 30 kilométeren belül laknak és a másik országban dolgoznak.

Szerda délután a miniszter a Facebookon közzétett levélben bejelentette, hogy a Létavértes – Székelyhíd, Nyírábrány – Érmihályfalva és a Méhkerék – Szalonta határátkelőhelyeket nyitják meg.

„Így működnek a dolgok, amikor felismerjük, hogy kölcsönös érdekek fűződik egymáshoz. Más ügyekben is lehetne ugyanez” – írta a miniszter.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük