Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter elmagyarázza nekünk, mi a helyzet a 15 évnél idősebb autók megadóztatásával

Mivel a köztérben sok vita zajlott a 15 évnél idősebb gépjárművekre kivetett adók bevezetésének lehetőségéről, és ezek a viták Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter nyilatkozatából indultak, megkerestük őt, hogy tisztázzuk, miről van szó. Szokás szerint Barna úr kedves volt elmagyarázni.

Bevezetik-e az adókat az idősebb autókra?

Igen, ez egy teljesen furcsa vita. Országos vitát javasoltam erről a kérdésről januárban, amely meg is kezdődött, amikor a nemzeti helyreállítási és rugalmassági tervet és az autópálya részeket Brüsszelben bemutatták. A Közlekedési Minisztériumot arra kérték, hogy találjon megoldást a 15 évesnél idősebb autók romániai regisztrációjának megakadályozására.

Úgy értsem, hogy az Európai Unió kérte?

Igen, javasolt egy bizottsági tevékenységet, egy intézkedéscsomagot a 15 évnél idősebb gépjárművek nyilvántartásba vételének megakadályozására. Ez egy akkori javaslat, egy tárgyalás kezdődött a kormányban. A PNRR véglegesítésére összpontosítottunk és elküldtük a Bizottságnak. A következő hetekben részletesen kitérünk. A Környezetvédelmi Minisztérium nem szükségszerűen vett részt ebben a bizottsági szintű vitában. Az év elején javaslatot tettem a nagyvárosok szennyezéscsökkentő megoldásainak felsorolására, az európai megoldások felsorolására, különösen azokban a városokban, ahol a levegő minősége sérül. Nem fedik egymást, mert amit a levegő minőségéről tárgyaltunk, az egy külön kérdés, amely helyi szinten, a helyi hatóság szintjén előír bizonyos intézkedéseket. Ahol a 15 évnél régebbi autókkal vannak problémák, ez egy nemrégiben felmerült probléma, egy-két hete, amely a Bizottsággal folytatott megbeszélésekből adódott.

Jelenleg nincs lehetőség bármilyen módon korlátozni a 15 évnél idősebb autók behozatalát az országban, de a jövőben minden bizonnyal lesznek intézkedések a 15 évnél idősebb autók vásárlásának elbátortalanítására. Ez az Európai Unió kérése, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb alkalmazni fogják.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük