Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Magyar külügyminiszter: Magyarország és Románia közötti kapcsolat szempontjából előnyös lenne, ha az RMDSZ erőteljesebben jelen lenne a román parlamentben

Szijjártó Péter, a magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország és Románia kapcsolata szempontjából előnyös lenne, ha az RMDSZ-nek erős képviselete lenne a román parlamentben – mondta a magyar külügyminiszter Marosvásárhelyen, az RMDSZ elnökével, Kelemen Hunorral közös sajtótájékoztatón, közli az MTI.

Szijjártó Péter elmondta: nem azért jött Erdélybe, hogy beavatkozzon a román belpolitikába, hiszen Magyarország is érzékeny erre a témára, és nem akarja, hogy ez megtörténjen. A választásokon Románia állampolgárai döntenek országuk jövőjéről, Magyarország pedig tiszteletben fogja tartani döntésüket – tette hozzá a magyar diplomácia vezetője.

“Kérem a romániai magyar nemzetiségű állampolgárokat, hogy vegyenek részt abban a nagy közös döntésben, amelyen a jövőjük és a közösség jövője függ. Minél erősebben képviseltetik magukat a magyar érdekek Bukarestben, annál erősebb lesz a magyarok hangja, amikor döntéseket kell hozni a jövőről “- mondta Szijjártó.

A miniszter hozzátette: Magyarország érdeke a jó együttműködés Romániával, pragmatikai okokból. Románia Magyarország negyedik legfontosabb exportpiaca, olyan országé, amelynek gazdasága nagymértékben függ az exporttól. Évente több mint 5,5 milliárd euró értékű magyar áru és szolgáltatás célozza meg a román piacot. Románia a nyolcadik legvonzóbb desztináció a magyar tőkebefektetések számára és Magyarország kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere. Ugyanakkor úgy véli, hogy a két ország jó kapcsolatai mind a Romániában élő magyarok, mind a Magyarországon élő románok számára előnyösek.

“Úgy gondoljuk, hogy az RMDSZ erősebb jelenléte a román parlamentben hasznos lehet Magyarország és Románia közötti jobb együttműködéshez. Ezért Magyarország és Románia közötti kapcsolatok jövője szempontjából tisztelettel kérem a Romániában élő magyar állampolgárokat, hogy a hét végén menjenek el szavazni ”- mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter elmondta: megkérdezték Kelemen Hunort és az RMDSZ-t, hogyan tudnak segíteni az erdélyi magyaroknak, és azt válaszolták, hogy fontos lesz a gazdasági támogatás, mivel mind a magyar közösséget, mind a régiót, amelyben ez a közösség él, erősebbé teszi.

“Szeretném azt hinni, hogy román kollégáim is úgy vélik, hogy az erdélyi magyar közösség gazdasági fejlődése román és magyar érdek egyaránt, hogy Romániának és Magyarországnak egyaránt érdeke” – mondta a magyar diplomácia vezetője.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a román kormány írásbeli megállapodástól tette függővé az erdélyi gazdaságfejlesztési program folytatását, Szijjártó Péter elmondta, hogy a gazdaságfejlesztési program elkészítésekor különös figyelmet fordítottak a nemzetközi, az európai és a román jogszabályok betartására. “Ezért bátran kijelenthetem, hogy a program tiszteletben tartja a román, az európai és a nemzetközi jogot. Ez a program itt munkahelyeket teremt, itt adóbevételt generál az állami költségvetés számára, és hozzájárul az itteni gazdaság fejlődéséhez. Természetesen emellett erősíti az itt élő magyar közösséget “- mondta a miniszter.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.