Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ministrul Vasile Dîncu, în Harghita: „Drapelul naţional nu intră în competiţie cu simbolurile comunităţilor locale şi nu cere să fi iubit de toată lumea, dar trebuie să fie respectat”

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Román nyelvű változata van. A megtekintő kényelméért az alábbi tartalom alternatív nyelven jelenik meg. Rákattinthat a linkre az aktív nyelv módosításához.

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat duminică, în cadrul unei ceremonii organizate în comuna Gălăuţaş din judeţul Harghita, că drapelul naţional nu intră în competiţie cu simbolurile comunităţilor locale şi nu cere să fi iubit de toată lumea, dar trebuie să fie respectat, relatează Agerpres.

Sărbătorim drapelul naţional de 174 de ani, este simbolul suveranităţii statului pe tot teritoriul României. El nu intră în competiţie cu simbolurile locale. Comunităţile pot să-şi folosească simbolurile locale. Conform Constituţiei, drapelul naţional nu poate însă să fie înlocuit de niciun alt simbol particular. Este foarte important să privim drapelul nostru ca o emblemă, ca un lucru sfânt. Tricolorul nu cere să fi iubit de toată lumea. Singurul lucru pe care îl cere şi Constituţia şi drapelul naţional al unui stat este respectul. Unii pot să iubească drapelul naţional, alţii pot doar să-l respecte”, a declarat Vasile Dîncu, în cadrul unei ceremonii cu paradă militară dedicată Zilei Naţionale a Drapelului, în localitatea Gălăuţaş, judeţul Harghita.

Pe de altă parte, Dîncu a subliniat că autorităţile centrale trebuie să „aline” sentimentul de abandon pe care îl simt câteodată românii din zonele unde sunt minoritari, dar crede că trebuie ascultaţi şi locuitorii maghiari, pentru că şi ei au „suferinţele şi sensibilităţile lor”.

Sunt foarte bucuros că ne îmbrăcăm în costume naţionale şi prin aceasta arătăm un respect în plus pentru drapelul României. Ştiu că administraţia centrală vine, din păcate, destul de rar aici. Mă bucur că am ocazia să mă întâlnesc cu locuitorii acestei zone frumoase şi să mai alinăm din sentimentul de abandon pe care îl simt câteodată românii aici. Cred că trebuie să facem mai mult pentru aceste zone, nu numai de sărbători şi nu numai pentru populaţia românească, care este minoritară aici. Trebuie să ascultăm de la nivel central şi pe locuitorii maghiari ai acestor zone, pentru că şi ei au suferinţele lor, au sensibilităţile lor şi noi trebuie să le ştim. Ca stat centralizat avem datoria să facem ceea ce trebuie pentru toţi locuitorii României şi noi respectăm minorităţile în România. Respectul trebuie să fie însă reciproc. Atunci când majoritatea respectă minoritatea şi minoritatea respectă majoritatea, se naşte armonia socială şi ţara se poate dezvolta.”, a mai declarat Dîncu.

Ministrul Apărării Naționale şi-a arătat dezamăgirea pentru lipsa de respect faţă de drapelul naţional în unele zone cu populaţie majoritar română, unde flutură pe instituţii sau pe străzi „un tricolor zdrenţuit sau murdar”. „Aceasta arată că simbolul nostru nu este respectat destul”, a încheiat Dîncu.

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a participat duminică și la evenimentele organizate în localitățile Corbu (în fața Bisericii Pogorârea Sfântului Duh) și Tulgheș (pe platoul din fața Monumentului Eroilor). Începând cu ora 18:00, ministrul este așteptat la ceremonia militară și religioasă organizată la Miercurea Ciuc.

Ceremonie dedicată Zilei Naționale a Drapelului, în localitatea Gălăuțaș

Ceremonie dedicată Zilei Naționale a Drapelului, în localitatea Corbu

Ceremonie dedicată Zilei Naționale a Drapelului, în localitatea Tulgheș
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.