Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ministrului Sănătății, declarații privind distribuirea tichetelor de masă pentru stimularea vaccinării

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Román nyelvű változata van. A megtekintő kényelméért az alábbi tartalom alternatív nyelven jelenik meg. Rákattinthat a linkre az aktív nyelv módosításához.

Ioana Mihăilă, Ministrul Sănătății a transmis  că statul a făcut și face în continuare totul pentru buna desfășurare a campaniei de vaccinare. Distribuția tichetelor de masă se va realiza după rectificarea bugetară iar acestea se vor acorda doar în acest an.

„Este clar că, pe lângă ce am făcut până acum, trebuie să facem mai mult de acum înainte și să încercăm și alte căi de a convinge de fapt populația care nu este vaccinată să vină să se vaccineze. Dacă continuăm să facem ce am făcut și până acum e bine, dar nu ne putem aștepta la rezultate spectaculoase de acum înainte.

Motiv pentru care ne uităm să vedem ce a funcționat în momente ca acesta când s-a atins platoul în ceea ce privește dorința de vaccinare, ce s-a făcut în alte părți și să încercăm să implementăm la noi. Ceea ce încercăm să facem este să luăm exemplele de bune practici din alte țări și să încercăm să le implementăm la noi.”, a precizat ministrul, citat de publicația stiripesurse.

Ioana Mihăilă a adăugat, totodată, că tichetele de masă vor fi acordate pe o perioadă limitată, cel mai probabil doar pe parcursul anului 2021, iar distribuirea lor va fi începută după rectificare.

Orice măsură pe care o luăm are nevoie de câțiva pași preliminari pentru a putea fi pusă în aplicare. E nevoie să avem un cadru legal și să asigurăm resursa bugetară, e nevoie să facem achiziția și distribuția. Toate aceste lucruri sunt planificate și estimăm că undeva în luna septembrie vom putea să distribuim aceste bonuri.

Așteptăm rectificarea pentru a asigura fondurile, iar, în ceea ce privește ținta pe care ne-o asumăm, începem prima dată cu un număr mai mic și, dacă vedem că există dorința, vom asigura fonduri mai departe pentru persoanele care solicită vaccinarea. Dar trebuie să menționez că va fi totuși limitat în timp. Adică aceste bonuri nu se vor da în anul 2022, 2023 nelimitat.”, a completat ministrul.

Referitor la strategia pentru creșterea vaccinării din mediul rural, Ioana Mihăilă a precizat că autorităţile pun la punct o campanie prin care li se vor da medicilor de familie din mediul rural instrumentele pentru a comunica eficient cu sătenii.

Pe lângă aceste bonificații pe care le oferim persoanelor care se vor vaccina, avem deja finanțată o campanie prin care dăm medicilor de familie instrumentele pentru a comunica mai eficient cu pacienții lor și pentru a-i convinge să se vaccineze. De asemenea, avem pe circuit o ordonanță de urgență prin care creăm cadrul pentru vaccinarea în ambulatoriile de specialitate. Acolo se adresează în general pacienții cronici.

Populația rurală este destul de îmbătrânită, mulți oameni care trăiesc la sate au afecțiuni cronice și vizitează frecvent aceste ambulatorii de specialitate pentru tratamente și consultații. În aceeași ordonanță, există o prevedere care permite medicului de familie (să facă vaccinarea – n.r.) și finanțează suplimentar vaccinarea la domiciliu”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Referitor la administrarea unei a treia doze, ministrul Sănătăţii precizează că deocamdată se aşteaptă aprobarea EMA, iar când această aprobare va fi obţinută, cea de-a treia doză va fi administrată persoanelor vulnerabile.

Ministerul Sănătății a semnat acorduri cu Uniunea Europeană pentru furnizarea de vaccinuri și în anul 2022 și în 2023, dar așteptăm aprobarea Asociației Europene a Medicamentului și părerea specialiștilor din țară și din străinătate înainte de a institui această a treia doză. Da, ea este în discuție, și se referă mai ales la a treia doză de vaccin pentru persoanele vulnerabile, bolnavii cronici și persoanele vârstnice, dar momentul în care ea va fi implementată urmează să vedem care va fi.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.