Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Mircea Diaconu elégedett mandátuma végén: az EU megduplázza a költségvetést a kultúra számára

 

Az EP 501 mellette szavazattal, 51 ellene és 42 tartózkodó szavazattal elfogadta ma Strasbourgban a Kreatív Európa program 2021- 2027 megrendezésére vonatkozó jelentést, a dokumentum jelentősen növelné az EU költségvetését a kreatív, kulturális és az audiovizuális terület támogatására.

Az audiovizuális és kulturális szektor támogatásának fő vonalai mellett a program az adott időszakban a zenei területhez egy speciális összetevőt fog hozzáadni, és megerősíti a kulturális örökség, az építészet, a könyvpiac és a kiadói és nyomdaipari támogatásokat. Ugyanakkor az európai parlamenti képviselők által elfogadott intézkedések következetes fellépéseket javasolnak az audiovizuális területen és egy európai díjat a színházi tevékenységért.

Az Európai Parlament liberális csoportjának alternatív előadójaként Mircea Diaconu felkérte képviselőtársait, hogy szavazzanak a 2021-2027 közötti időszakra szóló Kreatív Európa program konszolidációjára és fejlesztésére, beleértve a költségvetés megduplázását is.

“A mai kedvező szavazás megbízható, elismerve az erős kulturális ágazat előnyeit, gazdasági és társadalmi, valamint kohéziós szempontból. Ez egy megbízható szavazás, amely a legátfogóbb és hatékony kulturális kampány eredménye 2018-ban, az Európai Unióban a kulturális örökség európai évében”– mondta Mircea Diaconu.

Mircea Diaconu beszámolójában ragaszkodott az európai örökség évének ún. örökségi részét képező tevékenységekhez és intézkedésekhez, hangsúlyozva annak szükségességét, hogy a kézműves és népi mesterségek szektornak nagyobb támogatást kell nyújtania, amely Európa nagy részében veszélyeztetett.

„Emlékeztetem az európai polgárokat és képviselőiket, hogy a kézművesek nemcsak élő örökség, másrészt a kézművesség elengedhetetlen az európai kulturális örökség helyreállításához és megőrzéséhez.

Az EP képviselői mandátumom során lehetőségem volt néhány konkrét dolgot tenni a lelkemhez közel álló terület, a kultúra érdekében: kulturális örökség-helyreállítási projektek uniós finanszírozási küszöbértékének emelésétől a kulturális szereplők egyenlő hozzáférésének biztosításáig mindenki számára a tagállamokból a Kreatív Európa program garanciarendszeréhez. Számomra azonban a legnagyobb siker az, hogy a döntéshozók megértették annak szükségességét, hogy a kultúrát ott kell elhelyezni, ahol a helye, azaz az Európai Unió prioritási napirendjén.”

Mircea Diaconu, az Oktatásért és Kultúráért Felelős Bizottság alelnöke
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.