Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Misiuni efectuate, în contextul avertizărilor de vreme severă

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Román nyelvű változata van. A megtekintő kényelméért az alábbi tartalom alternatív nyelven jelenik meg. Rákattinthat a linkre az aktív nyelv módosításához.

Foto: ISU Harghita

În cursul zilei de ieri, 9 iunie a.c., agențiile de hidro-meteorologie au emis 5 avertizări meteorologice Cod Portocaliu, o avertizare hidrologică Cod Roşu şi una Cod Portocaliu, care au vizat fenomene severe – torenţi,  pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depășiri ale COTELOR DE PERICOL şi COTELOR DE INUNDAŢIE pe Homorodul Mic și Mare și pârâul Brădești. În acest sens, ISU Harghita a transmis mesaje de avertizare populaţiei din zonele vizate, prin intermediul sistemului Ro-Alert.

După un bilanț provizoriu, cele mai semnificative efecte s-au produs în localitățile Căpâlnița, Vlăhița și Lueta, unde precipitațiile abundente au produs viituri și inundații locale. Au fost afectate subsolurile a peste 200 de case, în jur de 300 de curți, 16 apartamente aflate la parterul unor blocuri din orașul Vlăhița și 4 spații ale unor operatori economici. Din fericire, o persoană vârstnică, cu probleme locomotorii, a fost evacuată la timp de către rude și vecini, fiind inundat demisolul casei în care locuia. Nu s-a impus evacuarea altor persoane.

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, în cooperare cu pompierii civili din cadrul SVSU, au intervenit, cu tehnică specifică, pe tot parcursul serii trecute, pentru limitarea și înlăturarea tuturor efectelor negative generate de fenomenele meteorologice periculoase. Și în cursul zilei de astăzi, pompierii harghiteni vor rămâne la datorie și vor interveni în sprijinul populației din zonele afectate, până la restabilirea stării de normalitate.

Având în vedere faptul că judeţul nostru se află și astăzi, 10 iunie a.c., în intervalul orar 08:30 -10.00, sub avertizare cod portocaliu de ploi și vijelii, echipajele de pompieri salvatori harghiteni sunt pregătite să intervină în sprijinul populației din zonele care pot fi afectate.

În contextul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. Informații despre persoane care se află în pericol vor fi imediat anunțate prin numărul unic de urgență 112.

RECOMANDĂRI:

Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul intensificării vântului și căderilor de grindină, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.

Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Totodată, informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store, precum şi prin intermediul Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență „Fiipregatit.ro”.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük