Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Hargita megyei tűzoltók küldetései az utóbbi 24 órában

Tegnap, 2022 január 4-én, a Hargita megyei katonai tűzoltók 14 sürgősségi esetet kezeltek, ezek nagy része elsősegélynyújtás volt a bajba jutott személyek számára. Két gyermek és 11 felnőtt részesült a SMURD csapatok ellátásában.

Ezen kívül a gyergyóhollói tűzoltók tegnap reggel egy pékségnél keletkezett tüzet oltottak el Gyergyóhollón, a Morii utcában. A tűz a tisztítatlan kémény miatt keletkezett. A tűzoltók megállapították, hogy csak a kémény belsejében lerakódott korom gyulladt ki. Szerencsére anyagi kár nem keletkezett, a tüzet nagyon rövid idő alatt eloltották.

A kémények okozta nemkívánatos események megelőzése érdekében a Hargita Megyei „Oltul” Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége a következő szabályokat és intézkedéseket javasolja a tüzek megelőzésére: a kéményeket rendszeresen ellenőrizni, javítani és tisztítani, erre szakosodott és felhatalmazott személyeknek kell végezniük; az épületek tetőterében a kémények kívül-belül vakoltak és meszelve kell legyenek, hogy könnyen észrevehetők legyenek az esetleges repedések, amelyeken keresztül szikra juthat ki, és ami tüzet okozhat a környéken gyúlékony anyagok vannak; a kémények szigetelése a padlás éghető elemeitől a kémény tégla falazatának 25 cm-es vastagításával történik; nem gyúlékony anyagokból álló réteg elhelyezése ajánlott a kémény és a padlás közötti térben; a tetőn való áthaladáskor legalább 10 cm távolságot kell hagyni a kémény falazatának külső felülete és a tető éghető elemei között; nem szabad a kéménybe beépíteni a tető, padlás gyúlékony elemeit; épületek tetőterében és felügyelet nélküli helyiségekben a takarítóajtó melletti padlót tűzbiztos anyagokkal védik; a gyúlékony tetővel rendelkező épületek kéményét szikravédő berendezéssel (huzalrács) kell ellátni; tilos improvizációt alkalmazni több ívű, gyúlékony falak mellé vagy éghető anyagok közelébe szerelt fém füstelvezetőkön.

A füstelvezetők és a kémények jelentős tűzforrást jelentenek a hideg évszakban, és a kéményekkel kapcsolatos tűzbiztonsági intézkedések szigorú be nem tartása gyakran anyagi károkat, esetenként sajnos a javak megsemmisülését, vagy akár emberi életek elvesztését is okozza.

  • ISU Hargita, Információs és Közkapcsolati OsztályVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.