Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Hargita megyei katonai tűzoltók küldetései az elmúlt 24 órában

A tegnapi nap folyamán, március 14-én a Hargita megyei katonai tűzoltók 9 rendkívüli eseményt kezeltek, ebből 5 elsősegélynyújtás volt, 3 tűzeset, valamint 1 lakásajtó felszabadítás Maroshévízen.

A tegnapi 3 tűzesetből 1 beavatkozás a száraz növényzet ellenőrizetlen égésénél történt, a tűz mintegy 5 ha területet érintett Mogos térségében, Salamás községben.

A székelyudvarhelyi tűzoltók és a korondi önkéntes tűzoltók együttes erővel szálltak ki Korondra, egy ház tetőzeténél keletkezett tűzhöz. Megérkezésükkor égett a tető 50 négyzetméteren, valamint az egyik szoba mennyezete 18 négyzetméteren. A tüzet rövid idpn belül, a talált határok között eloltották. A tüzet valószínűleg a nem megfelelően elszigetelt fém füstelvezető cső túlhevülése okozta. A tűzoltók beavatkozása által sikerült megmenteni 45.000 lej értékben anyagi javakat, a keletkezett kár 14.000 lejre tehető.

Ugyancsak a székelyudvarhelyi tűzoltók avatkoztak be egy tisztítatlan kémény okozta tűzesetnél Székelyudvarhelyen, a Sziget utcában. A tüzet hamar eloltották, a lángok nem érintették a ház tetőzetét, a keletkezett anyagi kár csekély.

Ha éjszaka történnek, az ilyen tűzesetek még veszélyesebbek, mert későn veszik észre őket, és az az embereknek már nincs idejük sem magukat, sem a holmijukat menteni.

Ellenőrizze a kéményeket, hogy ne legyenek rajtuk repedések, amelyek miatt a szikrák meggyújthatják a padláson vagy a tetőn lévő gyúlékony anyagokat (gerendák, padlóburkolatok stb.).

Rendszeresen tisztítsa meg a kéményeket, hogy eltávolítsa a koromlerakódásokat, amelyek meggyulladhatnak vagy eltömíthetik a kéményeket.

A kémény padláson áthaladó részét vakolja be, hogy azonnal észrevehető legyen, ha repedés keletkezik rajta (egy sérült kémény repedéseiből kilépő hő vagy szikra felgyújthatja a körülötte levő fából készült épületelemeket.

Vastagítsa meg a kémény falazatát a padláson való áthaladás helyén, és hagyjon rést a kémény és a padlás gyúlékony elemei között.

Tartsa be a távolságot a kémény külső felülete és a tető gyúlékony elemei között.

Az utóbbi 24 órában egy RO-Alert figyelmeztetést is küldtek medve jelenléte miatt Csíkszentlélek lakóinak.

A Hargita megyei katonai tűzoltók ezeken a helyzeteken túlmenően a határ menti hatóságokat, illetve a Romániába érkezett ukrán állampolgárokat is támogatják határmenti tevékenységükkel.

A Hargita megyei tűzoltók továbbra is készenlétben vannak a vészhelyzetek operatív kezelése érdekében, továbbá segítséget nyújtani a bajbajutott személyek részére.

Ne feledjék! A vészhelyzet esetén tanúsítandó viselkedéssel kapcsolatos információk elérhetők a https://fiipregatit.ro platformon.

  • ISU Hargita, Információs és Közkapcsolati Osztály

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.