Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Hargita megyei tűzoltók küldetései kedden, június 21-én

Tegnap, június 21-én, a gyergyószentmiklósi és székelyudvarhelyi katonai tűzoltóság, valamint a gyergyószárhegyi, gyergyóalfalvi, gyergyóremetei, gyergyóújfalvi, kilyénfalvi, gyergyócsomafalvi, gyergyóditrói és parajdi önkéntes tűzoltó alakulatok 148 tűzoltója 14 tűzoltóautóval, 3 vízszállító tartálykocsival, 15 szippantó traktor továbbá közel 100 önkéntes küzdöttek a gyergyóalfalvi két gazdasági épületnél keletkezett tűzzel.

A tűzoltók kiérkezésekor a tűz a két épület 280 négyzetméterén nyilvánult meg, fennállt a veszély, hogy a környező épületekre is átterjednek a lángok. Az erős szél és az épületek közti kis távolság nagyban nehezítette a tűzoltási folyamatot, a szél a lángokat további 5 ingatlanra vitte át.

A tűzoltók mintegy négy órán keresztül igyekeztek megfékezni és eloltani a tüzet, amit az erős szél nagyban nehezített. A beavatkozási területen a tűzcsapok hiánya miatt a tűzoltóautók vízellátása ingajáratban történt, vízszállító tartályok és az önkéntes tűzoltó alakulatok teherautóinak segítségével.

Egy személynek, aki pánikrohamot kapott, a helyszínen orvosi segítséget nyújtottak, a személy nem volt hajlandó kórházba menni.

A tűzben elégett: 6 gazdasági épület, 3 fatároló, 2 takarmánytároló, egy hőközpont, kb. 1100 nm összterületen, hét tonna búza, 6 tonna pelet, két tonna széna, 70 bála széna, 6 méter tűzifa, 11 köbméter deszka, 2 utánfutó, 4 szekér, 2 kerékpár, magválogató, malom, körfűrész, gyomirtószóró; a tűz 9 nagytestű állatot (2 disznó, 7 borjú) és 15 majorságot (tyúk) érintett.

A tűz valószínűsíthető oka egy meghibásodott, nem megfelelően szigetelt vagy sérült szigetelésű elektromos kábel által okozott elektromos rövidzárlat. A tűzoltók közreműködésével mintegy 1.100.000 lej értékben sikerült anyagi javakat megmenteni, az anyagi veszteséget mintegy 300.000 lejre becsülik.

A tegnapi sárga szélkódnak más hatásai is voltak Hargita megyében. A csíkszeredai katonai tűzoltók egy fémlemezdarabot távolítottak el a Temesvári sugárúton egy 10 emeletes épület tetejéről. A lemezt az erős szél tépte le, veszélyeztetve a járókelők biztonságát.

Az áramszolgáltatás szempontjából megyénkben négy településen: Ülkén, Székelyszenttamáson, Borszéken és Gyergyószentmiklóson volt üzemzavar, ami 646 fogyasztót érintett. A villanyvállalat emberei elhárították a problémát.

Ma, június 22-én is 21:00 óráig sárga kód van érvényben a megyében erős szélre vonatkozóan. A szél sebessége eléri az 55-75, nagy magasságokban a 90km/h sebességet.

A védekezés érdekében kerülje a fák, oszlopok, óriásplakátok, könnyen elmozduló építészeti elemekkel rendelkező épületek, valamint az épülő épületek melletti elhaladását, illetve a menedék keresését ilyen helyeken. Ha erősen fúj a szél, amennyire csak lehetséges, hagyja abba a szabadtéri tevékenységet, és keressen menedéket otthonában vagy egy biztonságos helyen. Hagyja abba a szabadban vagy nagy magasságban végzett tevékenységeket. Zárja be a ház és más épületkategóriák összes ablakát. Kerülje a ledőlt oszlopok vagy vezetékek érintését. Parkolja le autóját a fáktól vagy villanyoszlopoktól biztonságos távolságra.

Ugyanakkor az elmúlt 24 órában a Maros megyei Palotailván mintegy 300 négyzetméternyi területet érintő, száraz növényzet ellenőrizetlen égésénél avatkoztak be a tűzoltók, a SMURD egységek személyzete 13 személyt látott el, köztük két közúti baleset két sérültjét.

Küldetéseikkel egyidőben a Hargita megyei katonai tűzoltók a határmenti hatóságok és az ukrajnai menekültek támogatásában is részt vesznek.

A megye katonai tűzoltói készenlétben állnak a vészhelyzetek megoldására és szakavatott elsősegélynyújtásra a bajbajutott személyek számára.

A vészhelyzetben történő viselkedéssel kapcsolatos információk a https://fiipregatit.ro platformon érhetők el.

  • Információs és Közkapcsolati Osztály

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.