Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az RMDSZ szavazatok rejtélye az európai parlamenti választásokon

Egyszerű, elveszel valahonnan és máshová teszed. De éppen így összedobva? És még nem számolták meg a szavazatokat a Marson, ott látnák meg hány szavazatot gyűjtött az RMDSZ, írta egy internet szörfös.

A magyarhang.org újságírói összehasonlítják az RMDSZ európai parlamenti választásokon szerzett szavazatait a 2016-os törvényhozási választásokkal, és csodálkoznak azon, hogy a Szövetségnek, látszólag csodálatosan, hétszeresen is sikerült növelni a választási pontszámot a Kárpátokon kívüli megyékben. Nyilvánvaló, hogy a csoda főleg Olténia és Moldva megyéiben történt, amelyek a PSD választási területei. Némelyikük kiemelkedik: Dambovita, Ialomita vagy Prahova, ahol az RMDSZ szinte hétszeres szavazatot szerzett, összehasonlítva a 2016- os helyzettel, “írják a magyar újságírók.

*

Az RMDSZ épphogy bejutott az Európai Parlamentbe 5,26%-al, de az elmúlt évekhez viszonyítva rekord számú szavazattal, a nagyszámú román szavazók mozgósítása ellenére, ami normális körülmények között megmagyarázhatatlanná teszi ezt a pontszámot. Egy 50% fölötti részvétellel az európai parlamenti választásokon, normális körülmények között az RMDSZ-nek nem lett volna egyetlen esélye sem, hogy átlépje az 5%-os küszöböt, tekintve, hogy a magyar szavazók száma fix. Ilyen körülmények között, minél több román szavaz, az RMDSZ százaléka annál kisebb, egy 40%-os részvételnél drámaian csökken az esély a küszöb átlépésére. Mégis, hogy történt a csoda?

Az RMDSZ- re szavaztak, látszólag megmagyarázhatatlanul, moldvai és az ország déli részének olyan megyéiből emberek ezrei, ahol nincs is magyar közösség. Politikai források azt mondták a G4Media.ro-nak, hogy a magyarázat a Szociáldemokrata Párttól és a Nemzeti Liberális Párttól átirányított szavazatokban rejlik.

Pontosabban: a kevés magyar nemzetiségű megyékben a PSD és a PNL román nemzetiségű polgárokat küldtek delegátusként az RMDSZ nevében a szavazókörzetekbe. Ezeknek a delegátusoknak az volt a megbízatása, hogy az RMDSZ-re szavazzanak. Azonban tekintettel arra, hogy ország szinten 18.000 választási körzet volt, a PSD és PNL küldöttei részéről jelentős számú szavazat érkezett.

Nem világos, miért ez a gesztus a két párt részéről, de valószínűleg jobban szeretnének egy továbbra is Bukaresthez kötött RMDSZ- t, mint fokozatosan izolálni a pártot és egyre jobban függővé tenni Budapesttől. Aztán meg mindkét párt részesült az RMDSZ támogatásában. A magyarok, mikor kormányzaton voltak, biztosították a parlamenti többségüket.

Más déli megyékben a PSD- nek szavazati kvótái voltak az RMDSZ számára, mondják az idézett források.

Paradox módon néhány jelentős magyar lakosságú megyében, mint például Bihar, Szatmár, Szilágy az RMDSZ- re adott szavazatok száma csökkent a 2016-os parlamenti választásokhoz viszonyítva.

Az RMDSZ ezen a választáson 476.681 szavazatot szerzett, 36.272- vel többet, mint a 2016-os parlamenti választásokon, és 64.858-al többet, mint a 2016-os helyhatósági választásokon.

Az RMDSZ legutóbbi öt választáson elért eredményei:

Európai parlamenti 2019: 476.681

Parlamenti 2016: 440.409

Helyhatósági 2016: 411.823

Európai parlamenti 2014: 350.689

Elnökválasztás 2014, első forduló: 329.727

Frissítés: A PNL a válaszadás jogán cáfolja az információt:

A PNL kategorikusan tagadja a cikkben közölt információkat, hogy a PNL hozzájárult volna az RMDSZ által a magyar közösség nélküli megyékben elért szavazatokhoz, így az RMDSZ elérhette az 5% -os küszöbértéket az Európai Parlamentbe való belépéshez. A Nemzeti Liberális Párt számára a választásokon szerzett szavazatok nem képezik tranzakció tárgyát.

A május 26-i választások alkalmával szerzett szavazatok minden egyes szavazat számított a PNL- nek, pontosan azért, mert a választások tétje a PSD legyőzése volt.

Információink szerint a szavazó körzetek 90%-ban a PSD jelölte ki a képviselőket, ahol nem volt RMDSZ képviselő, a Szövetségnek fenntartott helyekre. Ily módon jogunk van azt gondolni, hogy pontosan a PSD könnyítette meg az RMDSZ számára a pótszavazatok megszerzését.

g4media.ro

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.