Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az EP választások tétje Hegedüs Csilla szerint: „Szimbólumaink és anyanyelvünk szabad használata”

 

Egy kulturális- diplomáciai siker, talán az utóbbi idők egyik legnagyobbja, Ferenc pápa látogatása Csíksomlyón. Ez nagy erőt ad nekünk és nagyon sokat jelent közösségünk számára, mondta Hegedüs Csilla, az RMDSZ EP képviselője Csíkszeredában, április 10-én.

„Ma alkalmam volt részt venni a pápalátogatást előkészítő gyűlésen Borboly Csaba elnök úr meghívására és láttam, hogy bár a szervező nagy kihívással szembesülnek, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a pápa látogatása több lelki feltöltődést hozzon a Csíksomlyóra zarándoklónak”, mondta Hegedüs Csilla, a szervezőkkel való találkozást követően.

Hegedüs Csilla találkozott ezután a Csíki Anyák Egyesületének képviselőivel, akikkel a nők helyzetének könnyítéséről beszélt, legyen szó akár egy vagy többgyerekes anyákról. Ennek érdekében együttműködésben, közös projekt megvalósításában egyeztek meg.

A képviselőjelölt ellátogatott Csíkszépvízre is az épülő határőr múzeumhoz, a Vámszer Géza Népiskolába és a Kájoni János Könyvtárba.

Útban Csíkszereda felé a képviselőjelölt megállt Korondon, ahol Katona Mihály polgármestert majdnem százezer eurós bírságot róttak ki, mert nem távolította el a Községháza feliratot. „Ebből is látszik, Románia nem tartja tiszteletben jogainkat. Ezért kell az európai kisebbségvédelmi törvényért harcolnunk, hogy többet senki se tilthassa meg szimbólumaink és anyanyelvünk szabad használatát. Ez csak akkor lehetséges, ha erős magyar képviselettel rendelkezünk az Európai Parlamentben. Ez a május 26-i választás tétje!” – nyilatkozta.

Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke fontosnak tartja, hogy az európai parlamenti képviselők és képviselőjelöltek eljussanak Csíkszeredába, beszéljenek az emberekkel és foglalkozzanak a Brüsszelben vagy Bukarestben megoldást igénylő kérdésekkel.

E tekintetben ambiciózus tervük van a Hargita megyei tanácsban: a sürgősségi kórház fejlesztése a következő hat évben. „Ebben az értelemben nagyon fontosak az EU-források és várjuk az együttműködést. Azt is hisszük, hogy a csíksomlyói zarándoklat és a pápa látogatása olyan érték, amelyet meg kell őrizni, Brüsszelben is ismertté tenni, mert nem csak szükségünk van erőforrásokra a térségünkben, de olyan kultúránk és történelmünk van, keresztény gyökereink, amelyekre egész Európa büszke lehet. Hegedüs Csilla megpróbálta már egyszer az UNESCO Világörökség részévé tenni, bízom benne, hogy a mai találkozó segít abban, hogy ne adjuk fel, újból megpróbáljuk”, nyilatkozta a Csík területi elnök.

Borboly Csaba szerint az aszfalton, a vezetékeken és az épületeken kívül az élő kultúra is nagyon fontos, és nagyon büszkék arra, hogy milyen jól fejlődik a népművészeti iskola, mennyire hatékony a fiatalok és felnőttek vonzása, akik szép és kellemes dolgokat akarnak létrehozni. A határőri múzeum kapcsán azt mondta, hogy hamarosan egy olyan épület lesz, amely méltó az egész Székelyföld, egy olyan történelem bemutatására, amelyre mindannyian büszkék lehetünk, turisztikai attrakcióként pedig fontos pontja az identitásnak.

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.